AGERPRES INTERVIU Victor Ponta: O societate democratica presupune procurori independenti

AGERPRES: Cum comentati decizia dlui Morar de a demisiona?
Victor Ponta: Sunt foarte multumit si o comentez extrem de pozitiv din urmatorul motiv: in ultima perioada, si mai ales de marti, dupa ce a fost si la o televiziune, dl Morar a actionat ca un om politic. A intrat in polemici politice, si-a spus pareri, a caracterizat oameni care trebuie sa fie sefi, care nu trebuie sa fie sefi, a polemizat cu oamenii politici. Or, un procuror sef in niciun caz nu trebuie sa faca politica. Ori face politica, ori e procuror. Cu atat mai mult cu cat domnia sa va merge la CCR, un alt loc din care nu ai voie deloc sa faci politica. Cred ca, pana la urma, a realizat pericolul si directia gresita in care mergea. In plus avea si o mare problema de legalitate, pentru ca expirase delegarea in functia de procuror general si decizia de azi a fost decizia cea mai normala si cea mai buna pentru Parchet si pentru sistemul pe care il reprezinta.

AGERPRES: Dar numirea sa ca judecator la Curtea Constitutionala o vedeti ca pe o izolare?
Victor Ponta: As vrea eu sa fiu izolat asa, 9 ani, intr-o functie care nu e doar de reprezentativitate, totusi judecatorii la Curtea Constitutionala sunt oameni extrem de importanti si iau decizii fundamentale pentru tara. E greu sa vorbesti de o asemenea "pedeapsa" sa fii la Curtea Constitutionala. Cred ca sunt foarte multi juristi, ca si mine, care si-ar dori sa fie acolo.

AGERPRES: Am auzit expresia ca ar fi un "cimitir al elefantilor"...
Victor Ponta: E total gresit acest lucru, daca va uitati la cate, cate decizii ale Curtii Constitutionale au influentat decisiv viata politica romaneasca in ultima perioada si o influenteaza in continuare. Daca ma intrebati pe mine, Curtea Constitutionala a fost prea des in ultimii ani sesizata si implicata in deciziile politice. Prea rar, in niciun caz. Cred ca e una din Curtile Constitutionale, din Europa cel putin, care a avut cea mai intensa activitate si care a luat decizii, repet, care au schimbat total viata politica, poate chiar si soarta Romaniei. Deci nu, nu-i deloc un "cimitir al elefantilor", este o institutie cu o putere formidabila si care in final transeaza niste lucruri pe care alte institutii nu reusesc sa le transeze.

AGERPRES: Si atunci se poate vorbi de necesitatea unor masuri suplimentare de depolitizare a justitiei?
Victor Ponta: Cred ca tocmai atitudinea si gesturile domnului Morar din ultimele zile politizasera DNA-ul si Parchetul. Cred ca imediat ce se vor face numirile e bine ca problema procurorilor sa nu mai fie un subiect de discutie pentru oameni politici. Cred, si vor avea in continuare toate garantiile constitutionale legale de a-si face datoria. Cine e vinovat trebuie investigat si trimis in judecata, cine e nevinovat nu trebuie persecutat, pentru ca anul trecut anchetele DNA pe privind cetatenii care au votat la referendum au fost o persecutie, nu o ancheta legala, ci o simpla persecutie. Si cred ca e foarte bine ca trei ani de acum incolo vom avea stabilitate si acest subiect nu va mai reveni pe agenda publica.

AGERPRES: Care sunt in opinia dvs principalele trei modificari care trebuie aduse Constitutiei? Vedeti posibila finalizarea acestui proces pana la sfarsitul anului acesta?
Victor Ponta: Da, cred ca e posibila si cred ca pana la sfarsitul sesiunii parlamentare Senatul poate adopta modificarile la Constitutie pe care comisia le va propune. Pe perioada verii vor avea loc nu doar dezbateri, dar primim si acordul Comisiei de la Venetia ca sa avem o asigurare europeana foarte clara ca respectam toate standardele europene. In septembrie si cea de a doua camera, Camera Deputatilor, poate adopta modificarile, dupa care undeva in octombrie sa avem referendumul pentru ratificare. Deci, eu imi propun acest calendar. Care ar fi modificarile cele mai importante? Introducerea regiunilor, clarificarea raporturilor intre presedinte, prim-ministru si Parlament, incluzand practic sau punand in Constitutie solutii pentru toate crizele politice pe care le-am avut in ultimii doi ani. Acesta este cel de-al doilea subiect, iar al treilea subiect cateva din lucrurile pe care societatea le asteapta si care nu pot fi modificate decat in Constitutie. Vorbim de sanctionarea traseismului politic, nu poate fi decat in Constitutie acest lucru, vorbim de confiscarea averilor ilicite, vorbesc de standarde europene, nu la legea 18 de dinainte de ‘89, repet prevederi pe care legea nu le poate indrepta in acest moment pentru ca tin chiar de Constitutie.

AGERPRES: Dezbaterile despre regionalizare sunt angajate deja de cativa ani in spatiul public. Exista diferite proiecte sustinute de mai multe partide. Cum vedeti finalizarea acestui proces?
Victor Ponta: In primul rand, eu nu vad un lucru rau ca exista aceste dezbateri si contradictii. Cred ca ar fi un lucru foarte rau sa vii o data cu o solutie fara sa discuti cu nimeni si sa-ti dai seama dupa ce o adopti ca e gresita. Asa incat, din punctul meu de vedere, 100 de pareri daca sunt, conflicte, polemici nu in alt sens, sunt foarte bune, pentru ca fiecare reflecta o anumita problema care trebuie rezolvata. Pentru mine sunt importante doua lucruri: in primul rand sa trecem in Constitutie (regionalizarea - n.r.) si sa treaca referendumul pentru Constitutie, pentru ca altfel vorbim degeaba despre regiuni daca nu reusim sa adoptam schimbarile la Constitutie, sa trecem regiunile ca unitati administrativ-teritoriale si, in al doilea rand, dupa adoptarea in Constitutie, sa avem o majoritate importanta. Unanimitate nu o sa o avem, dar o majoritate importanta in sprijinul unor solutii care se pot aplica - numar de regiuni, capitale, atributii. Pentru mine cel mai important este, ca prim-ministru, sa stabilim atributiile care merg catre regiuni. Eu sunt extrem de dornic, dincolo de atributiile fundamentale ale statului - aparare, politica externa, justitie - cam toate celelalte servicii publice sa plece de la sistemul supercentralizat al Bucurestiului catre regiuni. Bucurestiul, capitala ramane cu acele atributii fundamentale, cu legislatia in Parlamentul Romaniei si cu controlul, dar serviciile publice trebuie sa mearga mai jos, catre regiune, catre judet, catre localitate, pentru ca asta inseamna eficienta mai mare si costuri mai mici.

AGERPRES: Veti sustine in continuare acel proiect cu opt regiuni?
Victor Ponta: Nu, nu vreau sa-mi exprim sustinerea pentru un proiect sau altul. Imi exprim sustinerea doar pentru cei care imi spun cum se poate face si imi exprim dezaprobarea pentru toti cei care imi spun cum nu se poate face. Eu, in fiecare zi ca prim-ministru, sunt confruntat cu doua categorii de persoane - unele care imi spun cum se face ceva si pe aceia ii sustin, si altele de ce sa nu fac sau de ce nu se poate.

AGERPRES: Ii mai tineti in preajma dvs. pe cei care spun ca nu se poate face?
Victor Ponta: Usor, usor ii indepartez. Aici e vorba de o inertie si de un conservatorism al sistemului administrativ, cu care se confrunta absolut toate guvernele din lume si absolut toti liderii politici care vor sa reformeze si care vor sa schimbe.

AGERPRES: Care ar trebui sa fie in opinia dvs. criteriile dupa care sa fie selectate capitalele regiunilor?
Victor Ponta: In continuare cred ca ideea de a concentra absolut tot - adica administratie, cultura, educatie, economie - intr-un singur oras ar fi o idee gresita, pentru simplul motiv ca practic defavorizezi si tai din sansele de dezvoltare ale altor orase importate si ale altor zone. Asa incat sunt convins ca pe plan regional, nu doar noi de la Bucuresti, se poate gasi acel echilibru care sa asigure pana la urma dezvoltarea unitara. Altfel, ce sa faci, sa faci in loc de un Bucuresti sa faci opt orase, Bucuresti mai mici? Nu cred ca asta este solutia.

(Va urma)