Moshemordechai.ro : De ce sustin candidatura lui Ghise
Primul motiv (si cel mai simplu!) ar fi ca e independent, lucru care nu se mai poate spune despre Romania. Nu e singura candidatura independenta anuntata, dar e singura care merita luata in seama. Ceilalti doi candidati "independenti", Macovei si Cristian Diaconescu, sunt fabricati integral din deseuri basiste reciclate, asa ca nu ma intereseaza.
Un lucru care ar putea fi suparator la Ioan Ghise e indaratnicia cu care se agata de lucrurile in care crede. Nu rateaza nicio ocazie pentru a repeta, iar si iar, ca Basescu se afla in mod ilegal la Cotroceni. Repeta, cu fiecare prilej, aceeasi demonstratie, fara a se lasa stanjenit de reactiile celorlalti, care il privesc, cu superioara ingaduinta, ca pe un maniac consumat de propriile-i obsesii. Omul isi repeta argumentele, isi sustine pozitia, nu cunoaste resemnare, nu admite explicatiile de tipul "asta e!" sau "n-ai ce face!"; se agata cu incapatanare de Constitutie si continua sa sustina ceea ce crede el ca e drept. Nu stiu daca e incapatanare, consecventa sau obsesie, dar stiu ca omul e cinstit in lucrurile pe care le spune.
Cand vine vorba despre candidati precum Ghise, apare invariabil un tip de plina de compasiune constatare: n-are sanse. Deci nu merita risipite bunatate de voturi pe el. Nimic mai gresit! Pana la urma, niciun candidat nu vine cu ranita plina de sanse de acasa, sansa e cea pe care i-o dam noi, alegatorii. In ce ma priveste sunt hotarat sa-i dau lui Ghise aceasta sansa: sansa de a candida.
Stand de vorba, zilele trecute, n-a incercat sa-mi puna nervii la incercare cu stupide prisnite ideologice, intr-o vanturare a acelorasi epuizate grohaieli despre stanga si dreapta pe care le aud de dimineata pana seara, de la oameni care habar n-au despre ce vorbesc. Omul imi vorbea despre proiectul de tara, despre menirea presedintelui ca garant al Constitutiei, despre dreptate, despre o seama de lucruri care ar trebui sa ne intereseze pe toti, atunci cand ne alegem presedintele. Dar nu despre dreapta, nu despre stanga, nu despre tepe in Piata Victoriei. Nimic de genul asta. Nu avea chef de socoteli electorale, voia sa vorbim despre multele lucruri care ar trebui facute, nu despre borcanele de unde se aduna voturi.
Nu e deloc "prezidential", nu inspira doctrine si expira carisma, cum au altii pretentia ca ar face. Nu e simpatic, nu are un discurs bine carpit cu petece stilistice intru grozaveala retorica. Habar nu am ce fel de presedinte ar putea deveni. Dar stiu ca are dreptul de a candida. Chiar daca e independent si legea are grija sa puna multe obstacole in calea independentilor.
De ce sustin candidatura lui Ghise? Pentru ca suntem pierduti daca, in tara asta, au voie sa candideze Udrea sau Macovei, dar ii refuzam acest drept lui Ioan Ghise. Pentru ca imi place indaratnicia lui. Pentru ca vreau sa aud ce are de spus. N-am sa fac o lunga si plina de patos pledoarie, am sa mai spun doar atat: pentru ca e singurul potential candidat care nu se afla pe lista de invitati ai Ambasadei SUA si spera sa devina presedinte cu voturile romanilor, nu cu telefoanele altora.
P.S. Madam Macovei, la Digi 24, isi compara sinele cu Nelson Mandela. Intr-un interviu care a semanat cu o excursie intr-un manual de psihiatrie, Macovei a tinut-o langa ca ea e "a americanilor", ca e "pro-americana", ca ea e "pentru America" s.a.m.d. . Ce credeti ca a raspuns cand cea care o intervieva, exasperata, i-a atras atentia ca presedintia se obtine, totusi, cu voturile romanilor? Ca ea e "cu America". Altfel, sigur, a mai amintit ca ea e "pe dreapta" - ceea ce conform propriei definitii inseamna ca "se opune stangii". Pe bune, nu le facem astora si cate un control la cap inainte de a-i vota?