Inpolitic informeaza : De ce vrea Ion Iliescu debarcarea guvernarii PDL (Autot : Bogdan Tiberiu Iacob).
De catva timp, Ion Iliescu adopta fata de actuala guvernare o pozitie cu totul iesita din comun, cel putin in raport cu propriile principii politice, cu modul in care a actionat in anii trecuti. Mai precis, fostul presedinte cere tot mai raspicat debarcarea actualei puteri de la guvernare. O atitudine care, cel putin unora, ar trebui sa le dea serios de gindit.
"Trebuie sa ridicam glasul constiintei publice a cetateanului roman, societatea civila si forte organizate care sa puna stavila acestor incercari de a perpetua aceasta guvernare paguboasa pentru tara. Acesta este mesajul pe care vi-l transmit", a afirmat Ion Iliescu, zilele trecute, la Brasov, la o reuniune a revolutionarilor.
Luna trecuta, acelasi Iliescu spunea: "Ultimii doi ani reprezinta cel mai grav declin pe care l-a cunoscut tara in ultimii douazeci de ani. Nu va fi suficienta doar inlaturarea actualei guvernari (obligatorie si necesara), dar va trebui construita si alternativa valabila, bazata pe oameni de buna credinta, cinstiti si drepti, dar mai ales competenti !".
Chiar si de ziua lui, in martie, Iliescu declara ca isi doreste "sanatate si o schimbare de guvern".
Numai ca Iliescu, trebuie spus, nu a fost niciodata partizanul schimbarilor de putere la jumatatea mandatului, cum nu s-a omorit nici cu provocarea de alegeri anticipate, chiar si atunci cand acestea ar fi avantajat puternic partidul sau. In mandatul 1996-2000, in opozitie fiind, Iliescu s-a opus ideea debarcarii CDR spunand, textual: "Trebuie sa isi duca crucea pana la capat". Si nu a gresit, in 2000 atat el, cat si PSD, castigand zdrobitor.
La jumatatea guvernarii PSD, cand Nastase a vrut sa provoace alegeri anticipate pentru a castiga inca doi ani la putere pentru partidul sau, tot Iliescu s-a opus.
De ce acum, in 2011, Iliescu lasa deoparte mentalitatea de altadata si cere tot mai des daramarea guvernarii PDL in anul preelectoral, in loc sa astepte alegerile la termen?
Un posibil raspuns ar fi acela ca, minte lucida si experimentata, Iliescu simte deja ca alegerile de anul viitor vor aduce o derulare de forte atat de puternica incat ar putea prinde opozitia pe picior gresit, indepartand perspectiva unui rezultat pozitiv. Pana la alegeri, actualul guvern ar putea da drumul la o serie de pomeni electorale, cu riscul unor noi si noi imprumuturi externe impovaratoare, ar putea perfecta sistemul de vot prin corespondenta, ar putea acorda inca multe zeci de mii de cetatenii pentru moldovenii de peste Prut - implicit dreptul de vot - , ar putea modifica avantajos pentru PDL legile electorale, ar putea, in fine, sa manevreze corespunzator DNA, Parchetul, DIICOT ori serviciile si ar putea reaseza mass-media pe coordonate vizibil diferite.
Faptul ca cel mai calculat si mai rabadator politician al ultimilor 20 de ani e de parere, totusi, ca e nevoie ACUM de rasturnarea puterii, e un semnal foarte serios pentru opozitia care continua sa se imbete cu ideea ca va veni la putere anul viitor purtata pe brate de alegatori. Numai ca s-ar putea sa fie bratele alegatorilor PDL, iar, la capatul drumului, sa fie o prapastie adanca, de 4 ani pe tusa.