Scandalul administrativ de la varful Prefecturii Dolj, care are doi subprefecti, dar un singur post liber, scoate la iveala o realitate cruda. Ionel Ciobotea, intors in functia de subprefect dupa ce a dat institutia in judecata, a obtinut daune morale record de 50.000 de lei, de aproape doua ori mai mari decat a primit familia Alexandrei Iancu, impuscata in cap de fiul politistului Dinu.

Justitia din Romania este chioara si nedreapta. O demonstreaza deciziile controversate ale magistratilor, ale caror hotarari nu dau uneori doi bani pe viata unui om, dar pun pret pe onoarea patata a unui functionar public. Caz concret. Ionel Ciobotea, fost subprefect de Dolj, dat afara de doua ori, o data de guvernul Tariceanu, a doua oara de guvernul Boc. Descurcaret si speculativ, Ciobotea si-a angajat avocati care au exploatat la maximum lacunele legislative si, astfel, a obtinut plata salariilor restante pe perioada cat a lipsit din functia din care fusese trimis la plimbare. Asa s-a ajuns ca Ciobotea sa primeasca despagubiri doar stand acasa. Dincolo de plata drepturilor salariale, subprefectul a castigat cu ajutorul instantelor si daune morale al caror cuantum este de-a dreptul imoral comparat cu suma pe care a primit-o familia Alexandei Iancu, impuscata mortal in cap de Ionut Dinu, fiul de politist. Daca magistratii Curtii de Apel Bucuresti l-au obligat pe Dinu sa achite familiei indurerate daune morale de 7.000 de euro, judecatorii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie au considerat ca onoarea stirbita a lui Ciobotea se poate repara cu 50.000 de lei (aproximativ 12.000 de euro - n.r.). Si asta pentru ca a fost dat afara dintr-o functie publica. Prin decizia 4706 din 29 octombrie 2009, magistratii supremi au obligat Institutia Prefectului din Dolj la plata sumei de 50.000 de lei, decizie pusa apoi in executare de un executor judecatoresc, care a cerut si el cheltuieli de 6.403 lei. In total, daunele morale platite lui Ciobotea au costat statul roman 56.403,6 lei. Magistratii au motivat acordarea sumei spunand ca reclamantii, adica prefectul de Dolj si Comisia pentru evaluarea performantelor profesionale individuale ale inaltilor functionari publici nu au contestat suma. "In ceea ce priveste cuantumul acestora, rezulta ca autoritatile publice intimate au contestat legatura de cauzalitate, dar nu si cuantumul daunelor morale solicitate, astfel ca instanta de recurs le va acorda in cuantumul cerut", se arata in motivarea Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Actualul prefect de Dolj, Eugen Georgescu, care fusese instalat in functie cu doar trei saptamani inainte de decizia instantei, a spus ca atunci a fost o perioada de tranzitie. Ionel Ciobotea a explicat ca suma pe care a cerut-o a fost mica si ca putea sa solicite mult mai mult. El a precizat ca motivul pentru care a considerat ca statul i-a adus un afront moral a fost inrautatirea starii sale fizice dupa demitere. "Am avut probleme mari cu inima. Stiti cum este sa fii operat pe inima, sa-ti scoata inima si sa ti-o puna pe masa de operatie? Puteam sa cer mai mult", a spus Ciobotea, dand de inteles ca, de fapt, a fost un gentleman in disputa sa cu statul roman. Subprefectul a solicitat daune morale de 80.000 de lei si dupa cea de-a doua mazilire din functie, dar de aceasta data instanta i-a respins deocamdata cererea.

Prefectura, in coada
de randunica

Intre timp, parodia administrativa de la Prefectura Dolj a trecut la alt nivel. Cristian Sovaila, celalalt subprefect, s-a intors de luni la munca dupa ce a fost in concediu medical. Cum prefectura are un singur post disponibil, dar doi subprefecti, prefectul Eugen Georgescu ar trebui sa aleaga unul dintre ei. Numai ca, legal, acest lucru nu se poate. Sovaila a fost numit in functie prin hotarare de guvern, iar Ciobotea are la mana sentinta judecatoreasca executorie prin care s-a suspendat hotararea de guvern care il lasa fara fotoliu. "Domnul Ciobotea nu este subprefect, deoarece sentinta judecatoreasca nu este definitiva si irevocabila, iar potrivit legii contenciosului administrativ, ea poate fi executata numai in aceste conditii. In plus, Legea 188, privind statutul functionarilor publici, spune ca nu este suficient sa ai o hotarare judecatoreasca, ci trebuie ca functionarul respectiv sa solicite reintegrarea in functia publica detinuta. Or domnul Ciobotea nu a cerut acest lucru", a spus Cristian Sovaila. Ionel Ciobotea nu a dorit sa comenteze situatia creata de intoarcerea sa la prefectura. In schimb, prefectul de Dolj, Eugen Georgescu, a spus ca l-a primit pe Ciobotea in prefectura de teama sa nu-l dea in judecata sau sa-i faca plangere penala, dar a precizat ca subprefectul platit va fi Cristian Sovaila. "Lui Ciobotea i-am dat o hartie prin care i-am spus ca nu am post liber. Eu pe Sovaila il platesc, pentru ca el are sarcini trasate si recunoastere prin hotarare de guvern. Intr-adevar, cand Sovaila a fost in concediu medical, am acceptat sa stea langa mine Ciobotea, ca subprefect, la sedinta Colegiului Prefectural, dar el mi-a cerut voie. Nu puteam sa nu-l primesc. Daca situatia e in coada de randunica, vrei sa ma cert cu toata lumea?", a spus prefectul. In ciuda faptului ca nu este platit, Ciobotea vine zilnic la serviciu, intra in birou si se pune la curent cu legile publicate in Monitorul Oficial, pentru ca asa i-ar fi spus prefectul, dupa cum sustine el. Georgescu neaga acest lucru.