Liderii PD-L si PSD au avut, in aceste zile, discutii de tatonare, in care democrat-liberalii au avansat propunerea ca presedintele social-democrat, Mircea Geoana, sa fie presedinte al Senatului, iar Guvernul comun sa fie facut eventual pe cate doi ani, condus pe rand de catre PD-L si PSD.
Surse PSD si PD-L au declarat miercuri pentru Mediafax, ca cele doua formatiuni au avut pana acum o serie de discutii "de tatonare", pentru a se analiza eventualitatea unui guvern comun al celor doua partide.
Astfel, liderii PD-L au avansat oferta ca presedintele PSD, Mircea Geoana, sa preia sefia Senatului.
De asemenea, in discutiile dintre cele doua partide s-ar fi avansat "spre analiza" ideea unui guvern comun, condus pe rand, pe mandate de cate doi ani, de cele doua partide. Guvernul ar fi trebuit sa aiba un numar egal de portofolii apartinand PSD si PD-L, numai premierul urmand a fi schimbat la doi ani.
Potrivit surselor mentionate, aceasta discutie nu a fost finalizata, PSD si PD-L neajungand la un acord, intrucat ambele partide doreau sa-si numeasca propriul premier in primii doi ani ai guvernarii. PSD dorea acest lucru pentru a-si atribui atu-ul moral al castigarii alegerilor si numirii premierului, urmand ca erodarea guvernarii sa cada pe umerii PD-L, care ar fi detinut ultimii doi ani ai guvernarii. PD-L dorea, la randul sau, sa detina primii doi ani premierul, avand in vedere proximitatea alegerilor prezidentiale din 2009, cand va candida Traian Basescu.
Sursele citate au spus ca, in ambele variante, candidatii la functia de permier desemnati de PD-L si PSD, Theodor Stolojan si Mircea Geoana, nu au figurat "in carti", pentru sefia Guvernului.
Se pare ca in discutiile initiale s-a propus ca, in cazul in care PSD ar fi castigat alegerile, social-democratul Miron Mitrea sa fie candidatul posibil la functia de premier al guvernului comun PSD-PD-L. In cazul in care PD-L urma sa castige alegerile, democrat-liberalul Vasile Blaga ar fi fost posibilul candidat la functia de premier al guvernului PD-L-PSD. "In acest moment, trebuie sa pornim de la Constitutie. Presedintele numeste premierul, care, la randul sau, isi formeaza o majoritate in Parlament pentru sustinerea Guvernului. Deci totul se va rezolva la consultarile initiate de presedintele Traian Basescu", au spus sursele citate.
Mitrea a preluat, potrivit surselor citate, prerogativele negocierilor cu PD-L, avand de partea sa unii dintre vicepresedintii partidului, precum si unii lideri de organizatii din teritoriu.
Hrebenciuc, sustinatorul unei aliante cu PNL, s-a marginalizat, prin pozitia sa, in cadrul curentelor din PSD, castig de cauza parand sa aiba grupul sustinatorilor unei aliante cu PD-L.
Astfel, potrivit acelorasi surse, este posibil ca o parte dintre vicepresedinti si presedintii de organizatii locale sa vrea sa-l determine pe Geoana sa renunte la functia de premier, "in beneficiul partidului", preluand-o pe cea de preseditne al Senatului.
O alta varianta vehiculata este aceea in care presedintele Traian Basescu l-ar numi pe Vasile Blaga la sefia Guvernului, iar Miron Mitrea ar prelua conducerea Senatului.