Octavian Stireanu publica pe Amos News partea a treia a serialului "Trei capcane pentru Ponta (III) Umbra lui Boc asupra Constitutiei", pe care il puteti citi in continuare.
Dupa teza diversionista ca "Basescu nu mai e o miza" si semnul echivalentei intre cota unica si "binele tarii", o a treia manipulare care tinteste noua conducere a PSD se refera la modificarea Constitutiei.
Tinta este de asta data anihilarea avantajului evident pe care Victor Ponta il are, in sensul ca nu este legat de niciunul dintre cliseele defaimatoare vehiculate la adresa PSD.
Liderul PSD nu avea decat 17 ani la Revolutie, n-a participat la episoadele controversate din istoria PSD, a facut parte din guvernarea performanta a lui Adrian Nastase si, in general, nu poate fi agatat cu nimic.
Victor Ponta nu are nicio legatura cu niciunul dintre subiectele predilecte ale celor care vor musai "sa reformeze PSD", fara sa voteze vreodata cu acest partid. Cu toate acestea, manipularile profesioniste incearca sa nu-l scuteasca pe Victor Ponta de "culpele" partidului, spre a-i provoca ruperea de cei care-l sustin.
Luminatorii natiei deja ii arata degetul amenintator: "las, ca stim noi, aveti grija, dle Ponta... PSD-ul n-a vrut sa faca reforma statului, sa modifice Constitutia, d-aia trebuie facute urgent acum, puteau fi facute mai demult, v-ati opus, n-ati vrut etc, etc!...".
Proferand asemenea culpabilizari, post factum si la gramada, tandemul Boda-Hurezeanu crede ori ca toti am murit, ori ca Victor Ponta s-a nascut ieri, ori ca unii am venit cu pluta pe Dambovita, intrebandu-i pe dumnealor unde e Piata Constitutiei...
Respectand memoria evenimentelor, trebuie spuse cateva lucruri despre odiseea textului la legea fundamentala. Primul lucru este ca precedenta modificare a Constitutiei a avut loc in 2003, in timpul guvernarii PSD. Vicepresedinte al Comisiei parlamentare pentru revizuirea Constitutiei, ca si al Comisiei juridice din Camera Deputatilor era distinsul domn deputat Emil Boc, foarte activ, foarte vocal, foarte harnic, foarte prezent in declaratii, foarte, foarte, foarte... precum vedem ca-i este felul. Domnia sa aplica atunci in practica preceptele pe care le vehicula in propria teza de doctorat pe tema "Functia de control a Parlamentului", sustinand foarte apasat si argumentat virtutile parlamentului bicameral.
In alte studii din acea perioada - privind sistemul semi-prezidential din Romania, separatia puterilor in stat, comparatia sistemului parlamentar si prezidential s.a. - dl Boc se arata partizanul hotarat al puterii parlamentare si al temperarii celei prezidentiale.
Acum lucrurile se petrec exact pe dos, ce afirma atunci nu mai e valabil. Mare om, mare caracter, acest domn Boc!
Forma actuala a Constitutiei s-a adoptat sub guvernarea PSD, dar cu aprobarea, acceptarea si foarte puternica implicare - in stilul insistent si agasant, care avea sa devina atat de faimos!- a dlui deputat Emil Boc.
Nu exista absolut niciun amendament la legea din 2003 privind modificarea Constitutiei propus de dl. Boc ori de PD care sa nu fi fost adoptat de majoritatea parlamentara de atunci!
Prin urmare, cei care acum se dau reformisti, punand in carca PSD imperfectiunile actualei Constitutii, ar trebui sa admita ca acestea le apartin in absoluta si egala masura.
In al doilea rand, se cuvine precizat si un important detaliu de istorie politica. Din cei 17 ani si jumatate de functionare a unor guverne legitime, reiesite din alegeri desfasurate pe baze constitutionale - deci din 27 septembrie 1992 pana in prezent - PD s-a aflat la putere mai mult de jumatate din timp, adica vreo 9 ani si jumatate. E vorba de 4 ani intre 1996-2000 si alti 5 ani si jumatate din 2004 pana in prezent.(Sincopa iesirii PD din Guvern, in 2007, nu inseamna iesirea partidului de la guvernare, intrucat partidul respectiv a continuat sa-si pastreze functiile si reprezentarea in toate structurile din teritoriu).
Acest adevar pune in lumina corecta problematica raspunderii politice pentru reformele petrecute in societatea romaneasca in tot acest rastimp.
PD-L si Traian Basescu (care a castigat alegerile cu voturi aduse din strainatate) n-au venit ieri la putere, ci au condus tara mai mult de jumatate din timp - daca lasam deoparte perioada 1990-1992. Dar chiar si in aceasta perioada a functionat un guvern al liderului PD Petre Roman si un guvern al liderului PLD (actual PD-L) Teodor Stolojan.
Manipulatorii de profesie ar putea explica - inainte de a mesteca PSD pe toate fetele - in ce fel isi asuma partidul portocaliu al d-lui Basescu (care a pierdut alegerile pe teritoriul Romaniei) raspunderea pentru ce s-a intamplat in peste jumatate din perioada tranzitiei in care a fost la putere.