Octavian Stireanu publica pe Amos News articolul "Cum a murit statul social", pe care il puteti citi in continuare.

'In interviul d-lui Traian Basescu, difuzat joi seara de televiziunea publica, devenita oficina cotrocenista in toata regula, sunt destule subiecte contondente, care confirma cat de jos a putut sa coboare statutul institutional si public al unui presedinte de tara.
Cu toate ca accesul la metafizic n-a fost niciodata un punct tare al d-lui Basescu, interviul respectiv marcheaza un salt istoric in manifestarile actualului presedinte la acest capitol. Este vorba de enuntul, neglijat cam pe nedrept, prin care dl Basescu a proclamat faptul ca "in Europa, statul social a murit!".
Intrarea atat de discreta, dar ferma si oarecum apodictica, a d-lui Basescu pe teritoriul minat al politologiei este cu atat mai surprinzatoare cu cat domnia sa n-a excelat niciodata in asemenea abordari. Singura referinta in domeniu in ceea ce-l priveste este una practica si consta in mutarea, intr-o singura noapte, a partidului sau din Internationala Socialista la polul politic opus.
Ignoranta d-lui Basescu fata de orice preocupari teoretice este de inteles. Domnia sa a demonstrat ca voturile nu se castiga din asa ceva. In tara, ele se aduna din galetile portocalii umplute cu zahar, faina sau ulei, care sunt risipite cu generozitate pe ulitele satelor. Atunci, in campanii electorale, statul poate sa fie si "social", in rest e mort!
Unui om care ignora textul usor de citit al Constitutiei ar fi absurd sa-i pretinzi lectura unor tratate de doctrine politice. Domnia sa a demonstrat ca o tara si un popor se pot conduce numai din minciuni si manipulari, din glanda si nu din cerebel.
Sfidand prejudecatile celor care se mai indoiau de pregatirea sa intelectuala, dl Basescu a anuntat ca statul social a murit, ca modelul social european este deja aruncat la lada de gunoi a istoriei. Ce sa-l fi determinat, oare, pe dl Basescu sa vorbeasca din senin despre asa ceva? Domnia sa nu face nimic la intamplare.
Ce l-o fi gasit sa proclame moartea statului social? Adica a ramas in viata numai doctrina de dreapta! Nu cumva dl Basescu a aruncat in mintea romanilor, de pe acum - ca sa incolteasca la timp - germenele orientarii politice pe care ii va indemna s-o voteze la alegerile din 2012?
Actualei coalitii de la guvernare i-a spus in fata ca va ramane la putere pana in 2012, nici mai devreme, dar nici mai tarziu.
Dar jocurile pentru atunci, cand este de asteptat ca dl Basescu sa numeasca un premier de la PNL intr-o coalitie cu PDL, se fac de pe acum. Inclusiv prin tentativa de a indemna lumea sa se resemneze cu ideea ca statul social a murit in Europa, social-democratia nemaiavand sanse nici in Romania.
Desigur, ar fi interesant de aflat ce intelege dl Basescu prin acel stat social care a murit.
Un raspuns la indemana il ofera, insa, chiar politica guvernului sau marioneta - si chiar in aceste zile.
Intreaga agitatie pe tema indemnizatiei pentru cresterea copilului a avut ca miza o economie la buget de 23 milioane euro (100 milioane lei), in tot anul 2011.
In timp ce mamele protestau la Guvern, o stire de presa anunta, insa, ca 4 dintre regii asfaltului au dat un tun de... 32 de milioane de euro, obtinuti in plus de Compania Nationala de Autostrazi, prin umflarea de 4 ori a pretului balastului furnizat pentru constructia autostrazii Bucuresti-Ploiesti!. In opinia unor lideri de sindicat, pierderile indirecte ale statului din aceasta "afacere" ar fi de peste 74 de milioane de euro.
Acest exemplu ne lumineaza ce intelege, de fapt, dl Basescu prin moartea statului social: desfiintarea oricarei forme de protectie sociala, inclusiv cand e vorba de copii mici, pentru a ramane bani de dat la greu propriei sale clientele politice. Care, desigur, stie "tabla impartirii", in vederea marilor cheltuieli electorale din anul 2012, cand statul va redeveni brusc, "foarte social"...'