Octavian Bellu a demisionat, vineri, din functia de secretar de stat al Ministerului Tineretului si Sportului.
Acesta si-a motivat decizia prin faptul ca nu mai poate lucra intr-un sistem "blocat si fara viitor".
"Dintr-o functie administrativa plec mai usor decat din gimnastica. Cred ca se va gasi cineva care sa administreze problemele sportului, care sunt atat de dificile", a afirmat Belu, dupa depunerea demisiei la Guvern.
El a precizat ca nu a discutat inainte nici cu premierul Emil Boc si nici cu ministrul Monica Iacob Ridzi.
Desi Bellu a spus ca solicitarea sa de a fi retras din functie nu are legatura cu situatia ministrului Ridzi, realitatea este alta.
"Am depus la Secretariatul General al Guvernului o cerere adresata primului ministru prin care solicit, asa cum spune legea, eliberarea din functia de secretar de stat al Ministerului Tineretului si Sportului. Urmand procedurile legale, astept raspunsul primului ministru legat de perioada pe care trebuie sa o mai petrec la minister, pana cand hotararea va fi in Monitorul Oficial", a declarat Bellu.
Motivele invocate de Bellu sunt lipsa de perspective pe care i-o ofera functia si faptul ca "sportul romanesc se afla in colaps". "Unul dintre motive este lipsa de perspectiva. Am avut rabdare, am discutat cu doamna ministru, sunt multe proiecte frumoase, multe intentii foarte bune, dar sportul romanesc se afla in colaps si o spun cu toata responsabilitatea", a punctat fostul antrenor al lotului olimpic de gimnastica al Romaniei.
"De unde nu prea mai erau bani pentru sport, acum a venit si problema cu banii de la Loterie. Desi nu pare o suma foarte importanta, pentru federatii era una care rezolva niste probleme punctuale si mai sprijninea prioiectele care nu puteau fi acoperite din banii de la buget. Acum bugetul a fost mai mare decat anul trecut, federatiile au primit mai mult, dar se zbat in probleme administrative si toate au aceasta problema cu perspectiva colaborarii cu administratia locala", a mai spus Bellu.
Lipsa de perspectiva este generata de situatia imposibila in care Monica Iacob Ridzi a blocat ministerul.
Solutia este simpla: un Minister al Sportului, eliberat de amestecul cu problemele tineretului, domeniu atat de vag si care da prilejul, cum s-a vazut, pentru afaceri necurate.
Octavian Belu a ocupat functiile de consilier de stat la Administratia Prezidentiala (intre 2005 si 2006) si de presedinte al Agentiei Nationale pentru Sport (intre 2006 si 2009).
Numele Octavian Bellu si Mariana Bitang au fost vehiculate, in ultimele zile, drept eventuali inlocuitori ai ministrului Ridzi, in cazul in care aceasta va demisiona.
Fostul antrenor al echipei nationale de gimnastica a Romaniei, Octavian Bellu, a intrat in Cartea Recordurilor ca "cel mai de succes antrenor din lume" cu un palmares de 16 medalii olimpice de aur si un total de 279 la Campionatele Mondiale, campionatele Europene si la Jocurile Olimpice. Bellu a condus echipa de gimnastica a Romaniei la castigarea a 5 titluri mondiale si doua titluri olimpice, precum si a numeroase titluri individuale.