Octav Cozmanca a anuntat ca se autosuspenda din PSD, partid despre care spune ca e condus de indivizi si grupuri care nu doresc decat sa-si imparta "malaiul si cascavalul" si sa serveasca interesul clintelei politice, sugerand ca, daca PSD nu redevine formatiunea cea mai importanta, el ar putea organiza o Alianta nationala a fortelor democratice de stanga, care sa asigura sanse reale si sa acorde respectul meritat tuturor oamenilor acestei tari.
Intr-o scrisoare deschisa adresata membrilor si simpatizantilor PSD, Cozmanca scrie ca "Partidul Social Democrat nu mai este un partid de stanga sau chiar de centru-stanga, asa cum pretind unii lideri din actuala conducere a PSD". Motivele pentru care fostul senator sustine ca PSD nu mai este de stanga sunt urmatoarele: "Unii lideri actuali ai PSD, de la centru si judete, au comportament de dreapta, dobandind, impreuna cu familiile si prietenii lor - pe cai stiute de ei - averi imense, deruland afaceri dubioase, de regula, pe seama banului public", "decizia profund gresita a conducerii PSD, a actualului lider al partidului, de a se alia la guvernare cu Partidul Democrat-Liberal".
"Explicatiile date de unii lideri ai PSD, legate de apararea interesului national si asa-zisa stabilitate politica, sunt simple justificari, adevarata motivare fiind dorinta unor indivizi de a parveni in functii de demnitari - ministri, secretari de stat, prefecti, sefi la diverse institutii etc. Unii lideri ai PSD au actionat in nume personal sau a unor grupuri pentru a participa la impartirea 'malaiului', a 'cascavalului', de a-si instala familiile si clientela politica in diverse functii, urmarind imbogatirea imediata", scrie Cozmanca.
"Partidul Social Democrat este condus, in momentul de fata, de diverse grupuri de interese, clanuri sau gasti, care au hotarat si hotarasc soarta partidului, in numele unei asa-zise democratizari a partidului. Apreciez ca directia aleasa de PSD este profund gresita, bazandu-se numai pe satisfacerea intereselor personale ale unor grupuri, ale unor baroni locali, care promoveaza o politica de stat in stat. Nu se poate conduce un partid performant doar mimandu-se democratia si actionand, in multe cazuri, dictatorial", se mai arata in scrisoarea deschisa a fostului senator.
Fostul presedinte Executiv al PSD in perioada 2003 - 2005 mai spune ca Mircea Geoana nu este recunoscut ca presedinte al partidului in multe structuri din tara.
El ataca si grupul de la Cluj. " Rezultatele acestei atitudini iresponsabile, sustinute doar de orgolii, vanitati si ambitii personale, stimulate de doi aventurieri politici de la Cluj (in niciun caz Grup), au dus PSD la pierderea locului intai pe esichierul politic romanesc, fiind la mana PD-L. In prezent, PSD a acceptat compromisuri de proportii jignitoare, inclusiv umilinte la nivel central, in multe judete si, indeosebi, cu prilejul recentei asumari a raspunderii Guvernului in fata Parlamentului", mai scrie Cozmanca.
Acesta mai sustine ca nu doreste sa fie un Gica Contra, dar ca vrea sa traga un semnal astfel incat PSD sa redevina ceea ce a fost. "Nu doresc sa fiu Gica contra, nu am fost niciodata si nu o sa fiu o piaza rea, dar am facut o analiza realista, atenta, onesta si, in mod evident, critica pentru cei multi care inteleg adevarul dureros din demersul meu. Inca mai cred ca PSD poate sa redevina ceea ce a fost, o adevarata forta politica a tarii, cu demnitate si prestigiua. Nu am fost si nu voi fi niciodata sluga umila a cuiva, indiferent de rangul si importanta persoanei respective", mai scrie Octav Cozmanca.
Social-democratul critica decizia lui Mircea Geoana de a indeparta de la conducerea filialelor oameni doar pentru ca nu ii sunt pe plac. "Nu accept, sub nici o forma, decizia abuziva, contrara statutului si normelor elementare de conduita ale unui partid democratic, adoptata de conducerea PSD, de liderul sau, de a indeparta din functii de conducere, inclusiv excluderea din partid a unor lideri importanti din: Bistrita-Nasaud, Alba, Botosani, Timis, Hunedoara, Prahova, Cluj, Olt, Dolj, Iasi, Neamt, Giurgiu s.a. Sa adopti sau sa accepti asemenea masuri, cu cateva luni inainte de alegerile prezidentiale, este sinucidere politica sigura a liderului PSD, sfatuit de unii care, probabil, ii vor capul, desi aparent il sustin", mai previne fostul organizator al PSD.
"Decizia mea de autosuspendare din PSD este motivata si temeinica. Nu parasesc partidul si membrii sai adevarati, dar nu am nimic in comun cu indivizi care au tradat, care au privatizat partidul, care sunt avizi de putere, care sunt aventurieri politici si care sacrifica PSD pentru satisfacerea intereselor personale, dar si ale celor apropiati: sotii, soti, copii, soacre, amante, interlopi, mafioti etc", mai scrie Cozmanca. El le multumeste apoi "marii majoritati a senatorilor si deputatilor, primarilor, consilierilor locali si judeteni, membri ai PSD, celor care au dus greul muncii politice pe parcursul anilor", si unor fondatori ai partidului si unor lideri importanti, precum: Ion Iliescu, Oliviu Gherman, Adrian Nastase, Nicolae Vacaroiu, Ion Solcanu, Doru Ioan Taracila, Dan Mircea Popescu, Alexandru Lapusan, Ion Vasile, Vasile Mois.
Cozmanca spune ca se va intoarce in PSD cand acesta va fi un partid cu adevarat de stanga sau centru-stanga, cand va fi condus cu adevarat de oameni politici adevarati "si nu de profitori de conjunctura, de demagogi, de oameni care promit mult si nu fac nimic concret in interesul cetateanului, al romanului obisnuit".
La final, Cozmanca avertizeaza ca ar putea face un nou partid politic. "In situatia in care PSD nu va redeveni, in scurt timp, prima forta politica din Romania, voi initia, alaturi de alti oameni importanti si puternici, demersurile necesare si legale pentru constituirea Aliantei nationale a fortelor democratice de stanga. Sunt convins ca o Alianta democratica de stanga va asigura sanse reale si va acorda respectul meritat tuturor oamenilor acestei tari: profesori, medici, juristi, functionari, ceferisti, militari, economisti, ingineri, constructori, muncitori si tarani, femei si barbati, tineri si pensionari", conchide fostul senator.
Cozmanca a fost membru PSD Suceava. Fostul senator ar putea deveni seful de campanie al lui Sorin Oprescu la prezidentiale.