Valul masiv de imigranti din Europa de Est,
de care se tem statele occidentale, este o
consecinta a reformelor economice impuse in tarile foste comuniste de Fondul Monetar International si de Uniunea Europeana, sustine cotidianul The Guardian, in editia electronica.
Pe masura ce data integrarii Bulgariei si Romaniei in Uniunea Europeana se apropie, atitudinea fata de est-europeni si tarile lor de origine devine tot mai negativa, relateaza cotidianul britanic. Desi cele doua state sunt in general descrise de presa occidentala drept corupte, cu un potential risc de "infectare" a restului continentului, publicatia britanica se intreaba in ce masura acestea sunt mai corupte decat Italia lui Berlusconi sau Marea Britanie, implicata intr-un scandal recent privind titlurile onorifice.
The Guardian explica faptul ca aceasta atitudine condescendenta este in mare masura mostenirea Razboiului Rece. Economiile celor doua state ar fi putut fi mult mai competitive in prezent si s-ar fi putut evita valul de imigranti anticipat de statele occidentale, daca cele doua tari nu ar fi adoptat retetele anti-inflatie impuse de Fondul Monetar International si Uniunea Europeana, apreciaza cotidianul citat.
Europa de Est insa devanseaza Occidentul in ceea ce priveste educatia, transportul public si sanatatea. Tinerii din fostele state comuniste ocupa deseori primele locuri in studiile comparate ale sistemelor educationale la nivel european, scrie cotidianul, care se intreaba retoric de ce, in pofida sistemului aparent optim creat in Marea Britanie, este in continuare nevoie de inginerii constructori din Romania si de stomatologii din Ungaria.
Diferentele dintre est si vest si xenofobia care le insoteste se vor estompa numai atunci cand mostenirea comunismului va fi privita dintr-o perspectiva onesta si echidistanta si daca se admite ca, in pofida absentei libertatii politice, in statele est-europene s-au inregistrat si progrese solide.