Asociatia Pro Democratia (APD) a luat hotararea de a trimite observatori pentru cel de-al doilea tur al alegerilor prezidentiale, desi anuntasera, la 29 noiembrie, ca nu o vor face. Decizia a fost luata in urma dispozitiei date de Biroul Electoral Central, care a cerut oficial reducerea drastica a numarului de sectii de votare in care pot vota alegatorii care isi exprima dreptul la vot in alta localitate decat in cea de domiciliu.
In plus, APD a primit dreptul de a putea verifica listele electorale permanente si pe cele speciale. De asemenea, atat BEC, cat si Institutul National de Statistica au acceptat ca APD sa realizeze o expertiza asupra procesului de centralizare a datelor privind rezultatul votului si de stabilire a rezultatelor, cu sprijinul unei echipe de specialisti straini.
Cristian Parvulescu, presedintele Pro Democratia, a declarat ca, potrivit unor informatii de ultim moment, unele Birouri Electorale Judetene nu doresc sa ia in considerare decizia BEC de a reduce numarul sectiilor de votare speciale. Potrivit lui Parvulescu, unele Birouri Judetene transmit in teritoriu ca inca se poate vota in orice sectie de votare pe baza listelor suplimentare.
Presedintele APD a recunoscut ca, in acest moment, nu are probe care sa confirme informatiile. Cu toate acestea, el a declarat ca, in cazul in care, in cadrul procesului electoral de duminica, se va dovedi ca unele judete nu respecta hotararea Biroului Electoral Central, APD isi va retrage observatorii din toate sectiile de votare.
Cristian Parvulescu a precizat ca, pentru turul doi al prezidentialelor, observatorii APD vor fi prezenti, cu precadere, in sectiile de votare din zonele rurale si in sectiile speciale.

Experti straini pentru evaluarea softului

APD a cerut Centrului pentru Alegeri Corecte si Democratie (CESID) din Belgrad sa evalueze programul Elect 2004 folosit la centralizarea datelor scrutinului din Romania. Cristian Parvulescu a precizat ca, prin aceasta decizie, doreste sa lamureasca o controversa, iar finalitatea demersului este de a rezolva suspiciunea legata de fraudarea alegerilor.
“Alegerile au fost nu foarte libere si nu foarte corecte“, a declarat Parvulescu. El a dorit totusi sa adauge ca se pleaca de la prezumtia de nevinovatie si se doreste raspunsul la intrebarea daca softul folosit la prelucrarea datelor scrutinului este permisiv“.
Zoran Lucic, presedintele CESID, a precizat ca evaluarea programului Elect 2004 va dura 2-3 zile, dar a mentionat ca, din experienta sa, nu se fura alegerile prin intermediul softului.