Inpolitics.ro : Miscari de trupe si reasezari in PSD

In timp ce la nivel "micro", floarea pesedimii se ocupa de campania pentru alegerile de duminica, la nivel inalt au loc miscari discrete de trupe, dar, in egala masura, cu bataie lunga in viitor. Altfel spus, trupa cucereste redutele, iar, in paralel, "generalii" se ocupa cu repozitionari strategice.
Miscari interesante au loc in Ardeal, acolo unde grupul de la Cluj s-a vazut propulsat peste noapte, din nou, la masa bucatelor, dupa decizia lui Ponta de a-l numi pe Ioan Rus la ministerul de Interne, spre stupefactia mai multor centri de putere din partid. Dupa alegerile de duminica ar putea iesi oarece scandal in USL, pentru ca liberalii il suspecteaza puternic pe Rus de blat cu baietii de la PDL, scopul fiind asigurarea unui nou fotoliu de primar lui Emil Boc, in dauna lui Marius Nicoara.
Daca PNL provoaca scandal in cazul unui esec al lui Nicoara, e de asteptat ca si unii baroni din sudul si sud-estul tarii sa prinda glas contra lui Rus, pe care putini il inghit in partid.
In zona Moldovei, in schimb, urca pe cer o noua stea a politicii, in persoana influentului si bogatului avocat Ion Chelaru, de la Neamt, de aceasta data necontestat de nimeni.
Despre Chelaru se vorbeste tot mai insistent ca va fi ministru al Justitiei dupa alegerile din toamna, fiind considerat mult mai matur si mai potrivit decit gafeurul de serviciu al PSD, Dan Sova. In plus, Chelaru nu are ezitari cind e vorba sa ii sara in beregata Ioanei d‘Arc a PDL, Monica Macovei, lucru pe gustul partidului.
Chelaru, vicepresedinte al PSD, a fost in carti, la bursa zvonurilor, si la ultima constituire de guvern, dar, in realitate, moldoveanul a spus pas, discret, fiind interesat de ceva mai mult decit un mandat de citeva luni. In plus, Ponta nu a vrut sa riste un conflict prea rapid intre diverese aripi din partid, asa ca a ales, temporar, mai cumintea varianta Corlatean.
Intre timp, insa, Chelaru isi consolideaza vertiginos pozitia si influenta in regiunea Moldova, alaturi de Gheorghe Nichita, primarul Iasilor.
Din informatiile noastre, Ponta le-a trasat celor doi o sarcina nu tocmai usoara, dar extrem de importanta, aceea de a recuceri total vechiul fief pesedist care a fost Moldova pina in 2004, si de unde venea grosul voturilor pentru partid. In ultimii ani, influenta PSD in regiune a fost serios diminuata de baronii PDL si cei ai PNL, precum Pinalti, Fenechiu ori Flutur, dar sunt semne ca lucrurile s-ar putea imbunatati spectaculos in viitorul imediat.