Romania Libera informeaza: Baconschi vrea să ii ia Institutul lui Ion Iliescu. Vezi reactia fostului presedinte
Prim-vicepresedintele PDL,Teodor Baconschi, a anuntat luni la finalul sedintei BPN al partidului că PDL va sustine proiectul asumat de el pentru infiintarea unui muzeu al dictaturii comuniste si comasarea unor institute de profil intre care cel al Revolutiei Romane condus de Ion Iliescu, potrivit Newsin.
"Am primit de la cercetatori ai memoriei comuniste acest proiect, mi l-am asumat si l-am propus spre adoptare (...) Reamintesc faptul ca printre recomandarile acelui raport (de condamnare a comunismului, n.r.) se numara si infiintarea unui astfel de loc, loc al memoriei, al pedagogiei pentru noile generatii", a spus Baconschi. El a mentionat ca, pe langa muzeu, va fi necesar un centru de documentare destinat infomarii publice si cu "acces neingradit". Drept sediul propus, Baconschi a invocat hala Filaret din Capitala.
"Costurile financiare vor putea fi compensate atat prin punerea in vanzare a biletelor, cat si prin reorganizarea administrativa a unor institutii care gestioneaza si astazi memoria comunismului si care de multe ori se suprapun", a mai explicat liderul PDL.
Ministrul a avansat ideea reorganizarii institutelor de profil finantate din bani publici si comasarea acestora, precum Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului in Romania sau Institutul Revolutiei Romane, infiintat de Ion Iliescu. "Sunt mai multe astfel de institutii publice care au fiecare cate un program propriu de cercetare, nu au o dimensiune publica si nici pedagogica, lucreaza in circuit inchis si in acelasi timp consuma bani publici avand acelasi obiect de activitate", a mentionat Baconschi.
Asta e o ticalosie fara margini
Fostul presedinte al Romaniei protesteaza in fata intentiei ministrului de Externe de a propune comasarea Institutului Revolutiei Romane cu IICCMER.
"Asta e o ticalosie fara margini, vor sa-l puna in subordinea lui Tismaneanu. E o ticalosie pur si simplu. Sa le fie rusine!", a declarat pentru Realitatea.net, Ion Iliescu