Gandul.info : Nu furati verdele! (Autor : Rodica Ciobanu)
Sa fie portocaliul o culoare atat de detestata, incat PD-L trebuie sa si-o stearga de pe fundal? Este adevarat ca putina lume mai indrazneste sa poarte un tricou sau o esarfa portocalii, de frica sa nu devina tinta glumelor politice ori, mai rau, sa nu fie direct asociat de catre vreun ins suparat, cu partidul de guvernamant si sa se trezeasca improscat cu epitete deloc magulitoare. De asemenea, adjectivul "portocaliu" a intrat, in mod nemeritat, in combinatii murdare si urat mirositoare, care, cu multa toleranta, pot fi incadrate in categoria "limbaj licentios", dar o formatiune puternica, asa cum se pretinde PD-L, are datoria de a-l aduce pe calea respectabilitatii. Nu poate trece, pur si simplu, de la "gunoi portocaliu" (citez de pe forumuri), de exemplu, la "verde-nrourat" si sa-si imagineze ca asta schimba totul, urmand sa apara, in ochii alegatorilor, curat si plin de prospetime. Si, totusi, asta are de gand sa faca, pedelistul care candideaza pentru un loc vacant de deputat in judetul Neamt promovandu-se pe un fundal verde-crud, dupa ce alti patru colegi de-ai sai s-au vopsit la fel, in alegerile locale partiale.
Discutia despre inlocuirea siglei si a culorii, ca parte a operatiunii de rebranduire, este mai veche in PD-L, dar, pana acum, nu s-a luat o decizie, conducerea cochetand cu diverse nuante si dand mana libera organizatiilor sa verifice impactul electoral al acestora. Verdele pare sa le fi cazut cu tronc, aducandu-le si doua primarii. Numai ca si l-au insusit in mod necinstit, fiindca apartine altora. Printr-o conventie international acceptata, este culoarea organizatiilor si partidelor ecologiste, cu care PD-L, care se autodefineste de dreapta, nu are nici in clin, nici in maneca. Nu creste, in programul si actiunile sale politice, vreo eco ramurica, iar frunza promotionala a doamnei Elena Udrea a fost, demult, spulberata de vant.
Nici macar EBA nu a mers pana la capat cu legalizarea drogurilor usoare, cum cer unele organizatii verzi, pentru folosirea lor in scopuri medicinale. Totodata, sub guvernarea PD-L, punerea in practica a celui mai antiecologic proiect - Rosia Montana - se impiedica doar de un aviz, iar defrisarile continua cu aceeasi furie, ca pe timpul predecesorilor. Asadar, sa nu se dea ce nu e, ametind electoratul si concurandu-i, la pigment, pe cei 46 de eurodeputati ai Partidulului Verde European, din mijlocul marii portocalii de "populari", in P.E. Ar fi o solutie ieftina si de prost gust, care nu le-ar aduce pedeliistilor mari beneficii, dar ar face greu de purtat inca o culoare.