Nu exista indoiala ca aceasta saptamina politica poarta semnul suspendarii presedintelui Traian Basescu. Toate actiunile de pe scena politica sint legate intr-un fel sau altul de acest subiect. "Nebunia" va incepe insa abia dupa ce Curtea Constitutionala va trimite Parlamentului motivatia avizului negativ pe care l-a dat cererii de suspendare a sefului statului. Acest lucru se va intimpla azi sau miine. In aceste conditii Parlamentul ar putea fi convocat miercuri sau joi in sedinta comuna pentru a dezbate cererea de supendare.

Dupa cum toata lumea stie, PSD este initiatorul actiunii anti-presedinte, social-democratilor alaturindu-li-se apoi liberalii si conservatorii.

Interesant este faptul ca, desi PSD a anuntat ieri in termeni clari ca va vota pentru suspendarea lui Basescu, inca mai sint voci care spun ca "suspendarea" nu ar trebui votata. Si conservatorii se pot "lauda" cu aceeasi problema. Cel putin asa se vad lucrurile de pe margine. Parerile sint impartite si in PNL. Din acest motiv liberalii nu stiu in acest moment daca vor vota "pro" sau "contra" suspendarii presedintelui.

"Basescu trebuia sa demisioneze demult"

Conservatorii cred ca Traian Basescu nu trebuie sa astepte votul parlamentarilor in vederea suspendarii sale pentru a demisiona. In acest sens deputatul Liviu Bogdan Ciuca ne-a spus ca seful statului ar fi trebuit sa demisioneze cu mult timp in urma. In opinia conservatorului, daca Basescu ar fi demisionat pina acum, tara noastra nu ar mai fi trecut prin crize politice, care nu au facut altceva decit sa intirzie procesul de integrare in structurile europene.

"Traian Basescu ar fi trebuit sa-si dea demisia inainte de a se pune problema suspendarii domniei sale. Dan Voiculescu chiar i-a sugerat presedintelui ca cel mai bine pentru tara ar fi ca el sa demisioneze. Traian Basescu nu trebuia sa anunte ca demisioneaza daca este supendat sau daca se intimpla nu stiu ce chestie", ne-a declarat deputatul Liviu Bogdan Ciuca in calitate de purtator de cuvint al Partidului Conservator,.

Conservatorul ne-a spus si ca este convins ca organizarea unui referendum referitor la suspendarea presedintelui va costa foarte mult, dar altfel nu poate fi rezolvata "problema". "Nu stiu exact care este suma necesara pentru organizarea unui referendum, dar stiu ca intreaga vina apartine presedintelui Basescu", ne-a mai spus Liviu Bogdan Ciuca.

Liberalii decid azi

Deputatul liberal de Galati Emil Strunga ne-a spus ca pina ieri PNL nu luase nici o decizie in ceea ce priveste actiunea de suspendare a presedintelui. Parlamentarul ne-a spus insa ca, cel putin cu 24 de ore inainte de inceperea dezbaterilor parlamentare anti-Basescu, Partidul Liberal isi va anunta pozitia finala. "Am avut azi (n.r. - ieri) o sedinta, dar nu s-a prea vorbit despre acest subiect. Miine (n.r. - azi) va avea loc o sedinta a grupurilor parlamentare PNL din cele doua Camere. Atunci se va decide pozitia grupului liberal", ne-a declarat deputatul liberal Emil Strunga.

In cadrul sedintei de miine liberalii vor avea de ales intre a iesi din sala in momentul votului, a vota in bloc "pro" sau "contra" si, in fine, a se lasa libertatea parlamentarilor de a vota dupa cum cred ei de cuviinta.

"Parerea mea"

In urma cu citeva zile secretarul de stat Victor Paul Dobre a precizat pentru un cotidian central ca organizarea referendumului pentru suspendarea presedintelui Traian Basescu sau a alegerilor prezidentiale anticipate ar costa in jur de 50 de milioane de lei. Si, pentru ca e vorba de foarte multi bani, am intrebat citiva galateni ce parere au vizavi de dorinta mai multor politicieni de a-l suspenda pe seful statului.

"In mod normal nu ar trebui cheltuita o asemenea suma, dar in acest moment trebuie facut orice ar putea duce la curatarea scenei politice. Cred insa ca Traian Basescu nu va fi suspendat. Sint convins ca politicienilor le este frica de faptul ca Basescu, daca ar fi suspendat, ar putea provoca alegeri anticipate si in acest fel isi vor pierde privilegiile", este de parere Marian Irimia, electrician.

"Daca nu se lamureste problema acum, tensiunea nu va disparea. Eu spun ca problema de pe scena politica trebuie rezolvata cit mai repede", crede Mirela, kinetoterapeut.

"Suspendarea e o chestiune care trebuie sa se intimple. Domnul Basescu se pregateste deja pentru alegeri. El alearga acum prin toata tara tocmai pentru ca oamenii sa-l vada si sa-l realeaga. Basescu isi pregateste terenul", a afirmat Dorin Mamulea, pensionar.

"Geoana ar trebui sa vina in fata poporului si sa explice de ce presedintele trebuie suspendat. Din pacate pentru noi, presedintele PSD nu vorbeste nimic cu oamenii. El ia decizia de capul lui fara sa-l intereseze si parerea noastra. Geoana ar trebui, inainte de orice, sa ne demonstreze ca Basescu trebuie sa fie suspendat", a spus Constantin Bute, pensionar.

"Lupta dintre politicieni nu o mai intelege nimeni. Fiecare vine cu parerea lui si nu-i pasa de ce spun cei multi", crede Corina Stoianovici, vinzatoare.