PSD si PNL au avut o intelegere, intarita telefonic si in duminica alegerilor, pentru formarea unei majoritati in care sa intre si UDMR, varianta fiind abandonata, potrivit surse din PSD citate de Mediafax, pentru ca liberalii nu au manifestat deschidere pentru negocieri si au anuntat ca nu renunta la premier.
Sursele citate au relatat ca a existat o intelegere antamata cu PNL, inca dinaintea alegerilor, si intarita telefonic si in duminica alegerilor, pentru ca PSD si PNL sa inceapa, impreuna cu UDMR, negocieri pentru formarea unei majoritati guvernamentale inca de luni.
Varianta a fost abandonata, cel putin momentan, potrivit surselor citate, intrucat liderii liberali nu au manifestat nicio deschidere pentru negocieri si au transmis, inclusiv public, ca nu renunta la pretentia de a desemna premierul, pretentie considerata de liderii PSD inacceptabila.
Sursele citate au aratat ca, in interiorul PSD, adeptii unei aliante cu PNL la guvernare reprezinta, in conducerea partidului, o minoritate, care nu se bucura de sprijinul unor filiale semnificative. Adepti ai colaborarii cu PNL sunt, conform surselor citate, Ion Iliescu, Adrian Nastase sau Viorel Hrebenciuc.
Astfel, tendinta, la nivelul conducerii PSD, ar fi spre acceptarea unei intelegeri cu PD-L. Sursele au aratat ca, potrivit unor discutii preliminare intre lideri ai PD-L si ai PSD, s-a concluzionat deja ca premierul, daca cele doua partide vor ajunge la o intelegere, sa fie unul dintre liderii democrat-liberali. PSD-ului ar urma sa-i revina, in contrapartida, fie postul de vice-premier, daca negocierile bilaterale vor duce catre o asemenea solutie, fie sefia Senatului.
Impartirea ministerelor ar urma sa se faca la paritate intre PD-L si PSD, potrivit acestor discutii preliminare invocate de sursele citate, pe perechi de cate doua ministere cu aceeasi importanta, PD-L avand prima optiune de alegere.
Aceleasi surse au mai aratat ca, potrivit discutiilor cu liderii PD-L, daca nu se ajunge la o intelegere intre cele doua formatiuni, pentru inceperea negocierilor structurate, in cel mult doua zile, PD-L intentioneaza sa formeze guvern minoritar cu UDMR.