Inpolitics: Solutie-dezastru a USL: uninominal fara prag electoral (Autor: Bogdan Tiberiu Iacob)

Incredibil, dar adevarat: la numai o zi dupa promovarea in parlament a unei legi care ar duce la o polarizare puternica a scenei politice, USL revine cu o modificare care poate produce exact contrariul: o faramițare incredibila a parlamentului si deschiderea porților larg pentru orice neavenit cu bani, dispus sa ajunga in legislativ contra-cost.
Dupa ce legea Ponta-Antonescu a introdus, ieri, sistemul uninominalului pur, prin care candidatul de pe locul 1 ia mandatul indiferent de numarul voturilor, dar cu pastrarea pragului electoral de 5%, iata ca vine bomba. Mai precis, senatorul jurist Dan Sova anunța azi ca legea va fi modificata la Camera, prin eliminarea completa a pragului electoral. In forma actuala, daca un candidat cistiga colegiul, dar e membru al unui partid care ia mai puțin de 5% la nivel national, e nevoit sa cedeze locul urmatorului clasat.
Motivul invocat azi de Sova este ca pragul electoral intra in contradictie cu ideea uninominalului pur, ceea ce e relativ corect, dar este solutia cea mai rezonabila, totusi, din motive pe care le vom prezenta mai jos.
Mai precis, daca in forma de ieri legea uninominalului ar conduce la pastrarea in parlament a numai 3-4 partide, adica o polarizare mult dorita de occident, ceea ce explica si de ce ambasada SUA a sustinut mereu sistemul uninominal, prin eliminarea pragului electoral se poate obtine exact contrariul, adica intrarea unei liote de partide in parlament.
Mai grav, se va crea, efectiv, o piata de "cumparat" fotolii parlamentare, in conditiile in care mita electorala a ramas, pina azi, nesanctionata. O piata care va permite oricarui personaj cu notorietate sau bani, ori amindoua, sa intre in parlament fara bataie de cap.

Daca, ieri, Dan Diaconescu, spre exemplu, era in afara calculelor parlamentare, azi, cu noua modificare, el este 100% parlamentar.

Mecanismul este urmatorul: un personaj cu bani, sa zicem, ori o vedeta de prim rang din show-biz, care vor sa candideze la parlament aveau, pina acum, de depasit un handicap sever. Trebuiau sa gaseasca un partid puternic, capabil sa treaca pragul electoral, si sa il convinga sa ii faca loc pe liste, in dauna vechilor membri de partid, ori sa candideze ca independenti, lucru extrem de dificil. Cazul Teo Trandafir a dovedit ca notorietatea fara pic de experienta e suficienta pentru a cistiga un colegiu, odata ce ai biruit marele hop al intrarii pe lista unui partid de anvergura.
In noua formula, insa, un bogatas ori o vedeta nu trebuie decit sa se inscrie peste noapte intr-unul dintre cele 52 de partide legale de la noi, care au dreptul de participare in alegeri, sa isi aleaga un colegiu si sa faca uz de notorietate ori de spaga electorala pentru a-l cistiga.
Chiar daca va fi unicul candidat al partiduletului de buzunar care isi cistiga colegiul, el va deveni parlamentar.
Iar daca ideea le vine mai multor asemenea candidati, vom avea un parlament in care in loc de 3-4 partide, am avea 15-20, chiar daca acestea nu isi vor putea constitui legal grupuri parlamentare.
Exista persoane interesate, realmente, de asemenea aventuri? Priviti doar lista celor care candideaza la primaria generala, incepind cu Irinel Columbeanu si Anghel Iordanescu, si veti avea raspunsul. Iar un colegiu e mult mai lesne de cucerit decit ditai primaria Bucurestilor.
O solutie mai nefericita nici ca se putea cloci, in aceasta perioada oricum tulbure politic.