Mircea Geoana, presedintele PSD, a anuntat ieri intr-o intalnire cu presa craioveana ca guvernul a aprobat in sedinta de miercuri o ordonanta prin care numirile in posturile de conducere ale institutiilor deconcentrate se pot face politic, intr-un mod transparent, iar schimbarea directorilor de deconcentrate ar urma sa inceapa de saptamana viitoare.
"O decizie de ieri a guvernului va permite aplicarea politicii guvernamentale si la nivelul deconcentratelor, la nivel teritorial. Aceasta va permite aplicarea programului de guvernare. Aici, la Dolj, sper sa ajute la deblocarea relatiilor dintre PSD si PD-L. Pozitia noastra este aceeasi, in sensul ca nu este o preconditie obligatorie si acceptabila in reconfigurarea majoritatilor judetene pentru a se putea proceda la repartizarea serviciilor deconcentrate. Incurajez liderii PD-L la nivel local sa intre in logica protocolului. Daca nu doresc sa faca asta, vom merge inainte si ministrii nostri au, din partea noastra, dispozitie de a proceda neintarziat la numiri, in baza legii si pe baza contractelor de management, aprobate ieri", a afirmat Mircea Geoana. Intalnirea liderului PSD cu presa din Banie a avut loc intr-o atmosfera neoficiala.
La Dolj, negocierile PSD cu PD-L s-au blocat inca de la prima numire. "Este o problema a organizatiei noastre locale. Nu-mi place sa fiu conditionat atunci cand intru intr-o astfel de intelegere. Deci, recomandarea mea calma catre liderii PD-L din Dolj este sa se aseze, conform protocolului coalitiei, la discutii cu colegii de la PSD si sa rezolve acest subiect. Nu vor s-o rezolve, atunci e problema lor, nu a noastra", a adaugat Mircea Geoana. Numirile directorilor de deconcentrate pe criterii politice ar urma sa se faca "de sus pana jos", potrivit liderului PSD. "Din deconcentratele astea, 70 la suta erau functionari publici, iar 30 la suta erau functionari contractuali, unde se putea face mai usor schimbarea. Asa cum guvernul se schimba odata cu schimbarea guvernarii, si cei care sunt reprezentantii guvernului la nivelul institutiilor pleaca", a explicat Mircea Geoana.