Primul declaratie soc in prima zi de dupa referendum a venit din partea vicepresedintelui liberal Ludovic Orban, care a solicitat ieri nici mai mult nici mai putin decat trecerea PNL in opozitie. Nici social-democratii nu par scutiti de tensiunile post-referendum, Victor Ponta cerand imperativ conducerii PSD sa-si asume infrangerea in campania anti-Basescu. Dupa cum era de asteptat, democratii si liberal-democratii exulta, cele doua tabere vorbind deja despre planurile de fuziune prin absorbtie a PLD de catre PD, in timp ce PRM reclama fraudarea referendumului si cere alegeri anticipate. Criza politica se afla deci departe de a se fi sfarsit, iar reactia lui Orban, unul dintre cei mai vizibili si mai vocali lideri liberali vine sa complice si mai mult lucrurile.
Consiliul de Coordonare al organizatiei PNL Bucuresti, intrunit ieri intr-o sedinta extraordinara, a adoptat o rezolutie in care se arata ca PNL si-a indeplinit datoria la guvernare si a cerut organizarea unei Delegatii Permanente a partidului pentru trecerea in opozitie. "Facem un apel catre toti membrii PNL sa-si continue activitatea in folosul cetateanului si sa mentina unitatea partidului. Din respect pentru vointa cetatenilor si tinand cont de conjunctura parlamentara, consideram ca nu este posibil nici un compromis cu vreun partid politic" a declarat Ludovic Orban, liderul filialei bucurestene. Dupa cum era de asteptat, majoritatea colegilor sai de partid s-au impotrivit propunerii de iesire de la guvernare, punand declaratia lui Orban pe seama fondului emotional cauzat de pierderea severa a referendumului. Mai mult, vicepresedintele Puiu Hasotti s-a aratat mirat de faptul ca Orban nu a devenit astfel de transant in privinta propriei sale pozitii in partid, din moment ce a fost seful de campanie al PNL pentru suspendarea presedintelui Traian Basescu, sugerandu-i astfel sa-si dea demisia. "E pozitia domnului Hasotti si o respect, dar nu vreau sa mai comentez nimic pe aceasta tema", a declarat pentru "Replica" vicepresedintele PNL Ludovic Orban. Intrebat daca isi mentine pozitia adoptata in cadrul organizatiei Bucuresti, Orban ne-a declarat: "Dar ce credeti, ca eu sunt un fel de glumet in PNL? Normal ca imi mentin declaratia. Aceasta a fost pozitia organizatiei PNL Bucuresti, care are un cuvant greu de spus in cadrul partidului. Va asigur ca am actionat rational si nu m-am aflat nici un moment sub imperiul emotiilor. Am considerat ca, in actuala conjunctura, cea mai buna solutie pentru PNL este trecerea in opozitie. Va urma o dezbatere in cadrul Delegatiei Permanente a partidului pe marginea propunerii noastre si vom vedea ce se va intampla". Orban ne-a marturisit ca este nemultumit de rezultatul referendumului privind suspendarea presedintelui, dar ca nu se pune problema inlaturarii lui Tariceanu sau a actualei echipe de conducere a PNL.

George Dragomir: "PLD, un partid de tradatori, viseaza acum la fuziunea cu PNL"

La randul sau, deputatul George Dragomir, presedinte al PNL Constanta, s-a ferit sa aprecieze daca pozitia lui Orban "este buna sau rea". "Voi convoca o Delegatie Permanenta a organizatiei judetene, pentru ca si eu vreau sa analizam rezultatele referendumului si strategia de viitor. Abia dupa aceea vom adopta o pozitie oficiala", ne-a declarat Dragomir. Deputatul considera, insa, ca o parere personala, ca Orban nu trebuia sa se grabeasca, iar declaratia acestuia a fost pusa pe seama unui fond emotional: "N-ar fi trebuit sa aiba o sedinta atat de devreme. A fost o decizie luata la cald, intr-un moment de emotie acuta". Dragomir crede ca PNL are in continuare responsabilitatea imensa de a asigura guvernarea acestei tari si nu crede ca se pune problema ca Orban sa fi urmarit prin aceasta iesire inlaturarea lui Calin Popescu Tariceanu din functiile de premier si presedinte al PNL. Liberalul constantean a marturisit ca PNL trece printr-un "moment neplacut din punct de vedere al rezultatului obtinut la referendum"; "sunt nemultumit pentru ca eu speram ca Romania sa aiba un presedinte mai bun", a continuat Dragomir. Deputatul considera ca fiind corecta pozitia iterata de premierul Tariceanu imediat dupa aflarea rezultatelor de la referendum, care a spus ca va colabora cu presedintele reconfirmat, pentru binele romanilor: "Este de datoria Guvernului sa colaboreze cu institutia prezidentiala, ca dealtfel cu toate institutiile statului. Ramane de vazut acum care va fi pozitia lui Basescu". In privinta atitudinii ofensive adoptata de PLD in ultimele zile, Dragomir ne-a declarat ca nici nu mai vrea sa auda de acest partid, care va disparea oricum in cel mai scurt timp, dupa ce va fi absorbit de PD: "E un partid de tradatori, nu am ce sa vorbesc despre ei. Daca pe cei din PD ii respect, ca adversari, pentru ca au strategia lor si actioneaza cum cred de cuviinta, pentru cei din PLD, o mana de oameni care au facut numai rau liberalismului si care acum viseaza la o fuziune cu PNL, nu pot sa am decat cuvinte de rau, fara nici un fel de consideratie".