Congresul Extraordinar al PSD a dat un semnal social-democratilor, care au inteles sa se adune in jurul noii conduceri pentru a-si contura noile actiuni in anii electorali ce vor urma. Congresul extraordinar al social-democratilor nu a fost lipsit de surprize, in cadrul acestuia fiind luate hotariri care au facut vilva in rindul membrilor PSD.

Prima surpriza a Congresului a sosit din partea lui Antonie Iorgovan, care si-a anuntat retragerea din cursa pentru presedintia PSD. Discursul acestuia, in care isi ruga simpatizantii sa acorde voturile sale lui Sorin Oprescu, a facut mai mult rau acestuia, in cele din urma medicul pierzind inca o data in fata lui Mircea Geoana.

Actualul lider social-democrat a avut, la deschiderea lucrarilor Congresului, un discurs aplaudat intens de cei aproape 1.500 de delegati, discurs in care infiera guvernarea PNL-PD.

„Adevarata miza a acestui Congres este sa aratam celor 4 milioane de romani, membri si simpatizanti ai PSD, si indecisilor raspunsul celui mai puternic partid din Romania la guvernarea paguboasa de dreapta”, si-a inceput discursul Mircea Geoana. Acesta nu a ocolit in expunerea sa nici „faulturile” la care a fost nevoit sa faca fata de-a lungul saptaminilor care au precedat lucrarile Congresului.

Din public

Daca in urma cu doi ani Adrian Nastase se afla la prezidiul Congresului la care participa si Ion Iliescu, pentru prima data dupa incheierea mandatului de presedinte al Romaniei, de aceasta data el a asistat la lucrari din sala. Chiar daca s-a aratat nemultumit de faptul ca un astfel de congres nu era necesar, Adrian Nastase nu a intrat in polemici si a avut un discurs decent si diplomat dupa atacurile sosite din partea lui Sorin Oprescu. De altfel, in timpul discursului lui Sorin Oprescu a aparut si un incident al carui protagonist a fost revolutionarul Dan Iosif. Acesta a sarit la bataie la unul dintre delegati pentru simplul motiv ca delegatul nu i-a impartasit ideile „pro Oprescu”.

Vecinii candidati

Pentru functia de vicepresedinte al Regiunii 2 sud-est au existat doua candidaturi. Cea a deputatului galatean Dan Nica si cea a presedintelui CJ Braila, Gheorghe Bunea Stancu. Liderul organizatiei galatene a obtinut, pentru urmatorii 4 ani, un nou mandat de vicepresedinte, la o diferenta destul de mare de voturi de contracandidatul sau.

Marele perdant al acestui Congres ramine totusi Miron Mitrea. El a pierdut functia de secretar general al PSD la o diferenta de doar 40 de voturi in favoarea lui Titus Corlatean. Printre perdanti s-a numarat si fostul ministru Gabriel Oprea.