Presedintele Comisiei parlamentare pentru controlul activitatii SRI, senatorul PNL Radu Stroe a declarat ieri ca membrii comisiei au avut o apreciere buna, pe alocuri foarte buna, a activitatii Serviciului Roman de Informatii si l-au considerat eficient in proportie de 85%. „Sigur ca in cadrul raportului noi am constatat si o serie de deficiente, nici nu era posibil sa nu se intample altfel“, a explicat Stroe.
El a precizat ca „exista incoerenta in politica de resurse umane, blocaje de mentalitate“ sau ca, din cauza inertiei sistemului, nu se pot stabili intotdeauna „cele mai corecte aprecieri in cazul sesizarilor unora dintre ofiteri“.
Senatorul liberal a adaugat ca „e natural sa fie asa“ si ca spera ca aceste probleme sa fie eradicate, dar nu dintr-o data. El a conchis ca i se pare „nedreapta maniera de interpretare si catalogare a raportului de catre altii“.

Si PSD e de acord

La randul sau, deputatul PSD Gabriel Oprea, membru al comisiei, este de parere ca activitatea Serviciului Roman de Informatii a fost una „buna si foarte buna“. „Concluzia generala a Comisiei de control parlamentar asupra activitatii SRI confirma producerea unor schimbari consistente in activitatea de ansamblu a Serviciului“, a explicat deputatul PSD. El a precizat ca SRI se afla la ora actuala in „etapa de finalizare a reformei obiectivelor strategice, de modernizare si perfectionare a structurilor, metodele si activitatile de ansamblu fiind realizate integral“. Oprea a adaugat ca s-a evidentiat „o reala crestere a volumului si calitatii informatiilor destinate prevenirii si inlaturarii amenintarilor la adresa securitatii nationale, in fenomenul terorismului, contraspionajului“ si in „disfunctiunile si vulnerabilitatile din domeniul social si economic“.