Social-democratii au de gand sa constituie comisii de monitorizare a activitatii noilor prefecti, dupa ce acestia au renuntat la politica si au devenit inalti functionari publici.

Purtatorul de cuvant al PSD, senatorul Cristian Diaconescu (foto), a declarat ieri ca la sedinta Biroului Permanent National de saptamana viitoare social-democratii vor discuta despre adoptarea unei decizii privind constituirea unor comisii de monitorizare a activitatii in plan local a prefectilor. Cristian Diaconescu a precizat ca prefectii si subprefectii numiti pe algoritm politic in functii au fost declarati, pur si simplu, inalti functionari publici.
"Evident ca renuntarea la calitatea politica este de fatada pentru foarte multi dintre ei, multi sunt membri de partid cu vechi state de activitate, unii au fost sefi de organizatie, altii au fost alesi in Parlament pe listele partidelor", a explicat Diaconescu. El a subliniat ca tot acest proces este "extrem de fals", care, in orice caz, nu va convinge pe nimeni. Cristian Diaconescu a mai adaugat ca noii prefecti au fost numiti pe criterii de partid. Diaconescu a declarat ca desemnarea acestora "s-a facut peste noapte, fara concurs si fara alt criteriu care sa fie conform cu normele europene". El a subliniat ca noii prefecti sunt fosti activisti de partid, iar numirea lor in functii nu a fost una tocmai conforma cu legea.
Totodata, purtatorul de cuvant al PSD a spus ca social-democratii au in vedere deschiderea de siteuri unde cetatenii sa-si poata exprima punctul de vedere in legatura cu modul in care sunt administrate comunitatile locale. Diaconescu a adaugat ca PSD considera ca "o verificare nu numai din punct de vedere politic, dar si de fond a capacitatii tehnice si administrive de gestionare a activitatii in plan local este foarte necesara". El a motiva ca acest proiect a fost generat de "experienta extrem de negativa a anului 2005, care a fost marcat de abuzuri fara precedent in administratia locala" si de la faptul ca "acest capitol al administratiei locale reprezinta inca o obligatie nerealizata in procesul de integrare europeana".
Totodata, purtatorul de cuvant al social-democratilor a anuntat ca PSD va cere opinia Delegatiei Comisiei Europene in privinta numirii noilor prefecti, chiar daca ministrul Administratiei, Vasile Blaga, a afirmat ca functionarii publici respecta intru totul criteriile legale.