Inpolitics publica articolul "Snagov: cacealma de imagine sau comando basescian pentru salvarea lui Boc?", pe care il puteti citi in continuare.
'Primele informatii, la cald, despre intrevederea de la Snagov, intre presedinte si parlamentarii partidului, sunt destul de sarace, alesii ferindu-se sa scape prea multe presei. Totusi, din bucatele de puzzle, doua variante mari si late par sa se desprinda: fie Basescu a facut o ultima incercare de a-i salva pielea de premier lui Boc, fie totul a fost doar un spectacol abil, menit sa ii mai aduca ceva puncte presedintelui, la capitolul imagine. Daca nu cumva s-au imbinat armonios ambele variante.
In ultimele saptamani, Basescu a facut tot posibilul sa transmita populatiei mesajul ca ii pasa cu adevarat de ce se intampla in tara, in opozitie cu oameni din propriul partid, care continua sa se gandeasca doar la buzunarul propriu.
Seful statului e cunoscut de multi ani drept un individ care nu se consulta, ci ordona, care ia decizii pe cont propriu si calca in picioare colaboratorii cu alte idei in cap. Si totusi, el a facut, de ceva vreme, exces de intrevederi cu liderii politici, cu mass-media, cu propriii parlamentari, a organizat dezbateri pasnice, conferinte de presa, s-a comportat, intr-un cuvant, exact cum nu ii e firea.
Un banc celebru sustine ca japonezul i-a aruncat peste umar americanului, pe cand erau fugariti in jungla de un leu, ca nu spera sa alerge mai iute decat fiara, ci decat partenerul sau de vanatoare. E posibil ca Basescu sa faca tot posibilul pentru a se eroda mai putin in sondaje decat PD-L, de aici toate gesturile sale recente.
O dovada e si aceea ca de intalnirea de la Snagov s-a aflat suspect de devreme, parca pentru a exista certitudinea ca toata presa va fi acolo, desi puteau fi trimise lejer niste piste false, cum s-a mai intamplat. In plus, faptul ca Basescu a venit cu modestul Logan - nici macar cu Sandero - in contrast cu BMW-urile si Mertanele pedelistilor, pare sa fi fost, si el, atent calculat.
Impresia poporului trebuie sa fie aceea ca, indiferent care va fi soarta Romaniei, in perioada urmatoare, macar Cotrocenii au facut tot ce era omeneste posibil. Sigur, acest lucru contrasteaza puternic cu realitatea, respectiv lipsa crasa de transparenta a presedintelui si a greilor partidului in privinta masurilor anticriza, refuzul de a consulta parlamentarii si teritoriul pe marginea acestor decizii, refuzul de a prelua diverse amendamente aduse de pedelisti s.a.m.d. Pana la urma, insa, conteaza efectul la public si nu adevarul.
La discutiile de la Snagov, seful statului nu a fost leu-paraleu, din datele noastre, dar a lansat, totusi, cateva mesaje mai mult sau mai putin directe potrivit carora, daca pedelistii voteaza, la nervi, motiunea opozitiei, pleaca in opozitie, pentru ca premier il va desemna pe Crin Antonescu.
El le-a dat de inteles, totodata, ca, personal, are o soarta mult mai blanda decat guvernantii, pentru ca mai are 4 ani de mandat in fata, pe cand pedelistii pot ajunge in opozitie chiar in aceasta saptamana.
Un fel elegant de a sugera ca, pentru presedinte, exista viata si dupa motiune.
Zeus a criticat si anumiti ministri, fara sa-i nominalizeze, pentru ca ar fi lucrat in contra intereselor propriului guvern si au pus clientela politica pe primul plan.
De asemenea, Basescu a fluturat si o momeala pentru membrii PD-L suparati pe anumite figuri din partid, promitand ca va exista o evaluare personala a ministrilor daca motiunea va fi respinsa, ceea ce inseamna ca anumite capete ar putea cadea, spre satisfactia teritoriului.'