Vicepresedintele PNL Norica Nicolai a declarat miercuri, pentru Mediafax ca prin decalogul sau, presedintele lanseaza o tema fundamentala de campanie electorala, dorind sa controleze institutii precum Parlamentul si Justitia. "Presedintele nu vrea sa fie suspendat in cazul in care incalca Constitutia si se va lucra sigur la o noua viziune cu privire la referendum, pentru ca este cert ca intr-o formula de absenteism care este vizibila daca analizam cel putin ultimele patru alegeri, actualele prevederi constitutionale nu pot fi acceptate public", a sustinut jusristul liberal.
Nicolai a mai spus ca "presedintele lanseaza o tema fundamentala de campanie electorala prin aceste modificari" si "continua sa sustina procesul de decredibilizare a clasei politice si a institutiilor, inclusiv a sistemului de Justitie, accentuand compenenta 'clasei politice ticalosite' care va fi sustinuta si de efortul parchetelor de a constata savarsirea de catre politicieni, apartinand sau nu unor grupuri de interese, a unor fapte de natura penala".
Seful statului a lansat, in opinia lui Nicolai, "un atac asupra independentei Justitiei si inavomobilitatii judecatorilor" cu scopul de a detine "controlul asupra acestor institutii".
Viceliderul PNL si-a exprimat convingerea ca dezbaterea privind reviziuirea Conatitutie va fi un proces "relativ marginal", seful statului dorind sa-si intareasca controlul asupra Parlamentului.
"Pentru mine problema se pune in ce masura va declansa procesul de revizuire a Constitutiei si avand in vedere apelul facut de domnul Boc sunt convinsa ca vom avea o dezbatere relativ marginala, sustinuta de o chestiune de notorietate - lipsa de credibilitate a institutiilor statului, presedintele dorind in formula Parlamentului unicameral la care foarte multe natiuni europene au renuntat sa-si intareasca controlul de fapt asupra acestei instiutii", a spus Nicolai.
Ea a subliniat ca "posibilitatea dizolvarii Parlamentului in alte conditii decat cele care au fost agreate de Constituanta din 91, poate genera instabilitate politica".
Liderul PNL a mentionat ca este de acord cu regandirea "sistemului privilegiilor parlamentare si pozitiei paralmentarului in procesul penal", dar i-a cerut presedintelui Basescu sa-si declare optiunea fata de CCR si CSM. "Avand in vedere ca presedintele nu a precizat in mod concret care sunt nemultumirile sale in ceea ce priveste functionarea CCR, o institutie pe care a folosit-o frecvent numai in acest mandat pentru a solutiona crizele pe care le-a generat si modificarile intervenite in cadrul institutiei CSM, cred ca presedintele trebuie sa isi faca clara optiunea in legatura cu aceste doua institutii fundamentale", a apreciat juristul liberal.
Nicolai a adaugat ca "o reforma constitutionala care sa fie viabila si care sa aseze statul pe piloni stabili de democratie presupune o dezbatere solida care nu poate fi realizata decat in timp", iar invocarea "principiului celeritatii", a dezbaterii rapide a unor proiecte legislative, "nu demonstreaza decat o dorinta politicianisata de inlaturare a oricarei debzateri".
In ce priveste reforma administrativa propusa de Traian Basescu, Nicolai a precizat ca aceasta reforma "presupune in momentul de fata un efort financiar sustinut si o regandire a intregului proces legislativ". "Avem legislatie care reglementeaza functionarea primariilor, a consiliilor judetene, statutul alesilor locali, organizarea si functionarea Guvernului si a diverselor ministere care au structuri in teritoriu. Toate acestea trebuie regandite. Deci este un proces amplu si un efort care in contextul unei crize si a unei lipse de resurse bugetare, pentru ca este nevoie de un suport bugetar, in opinia mea nu poate fi sustinut, cel putin in acest moment", a conchis Norica Nicolai.