Nicolae Popa a declarat ieri ca declaratiile recente ale presedintelui UDMR Markó Béla, de la Arad, privind instaurarea autonomiei teritoriale in ¥inutul Secuiesc, constituie "o noua obraznicie, care nu mai poate fi tolerata, si o incalcare flagranta a Constitutiei Romaniei".
Popa a spus ca liderul UDMR continua manifestarile ostile la adresa Romaniei, prin incitarea populatiei majoritara fata de cea minoritara. "In urma acestor noi incalcari grosolane ale ordinii constitutionale, solicit imperativ demiterea din functia de vicepremier a lui Markó Béla, functia sa din Guvernul Romaniei fiind incompatibila cu actiunile sale antiromanesti si anticonstitutionale. De asemenea, solicit Parchetului General sa se autosesizeze in cazul declaratiilor vicepremierului si sa-l ancheteze penal pentru incitarea populatiei maghiare, pentru repetatele declaratii de destabilizare a statului national unitar roman si intentiile sale clare de federalizare si enclavizare a Romaniei", a mai spus Nicolae Popa.
Liderul UDMR, Markó Béla, a criticat dur, la sfarsitul saptamanii trecute, la Arad, clasa politica romaneasca, avertizand ca vor fi tensiuni daca nu va exista autonomie teritoriala si sustinand ca, la formarea Coalitiei, Traian Basescu a acceptat "ideea de baza" a minoritatilor, iar acum "se face ca nu a auzit de ea". (D.G.)