DeCeNews - Iliescu-1994, Basescu-2013. Lectie de istorie de la presedinte pentru Guvernator

In fata refuzului Schengen, sa ne amintim de un episod care se putea sfarsi in acelasi mod, in 1994. Intre 9-10 decembrie, are loc la Essen, in Germania, un Consiliu European ce urma sa stabileasca soarta tarilor din Estul continentului. Liderii occidentali hotarau cum vor incepe negocierile de aderare la UE noile democratii, dupa prabusirea sistemului sovietic. Decizia propusa initial arunca Romania intr-o zona gri, sau mai degraba pe orbita Moscovei. Cu o economie la pamant si fara niciun orizont de asteptare, singura sansa era integrarea europeana.
Ungaria, Polonia, Cehia si Slovacia, care se asociasera in grupul de la Visegrad, urmau a fi nominalizate, in vreme ce Romania, care avea o imagine proasta, din cauza mineriadelor, risca sa piarda trenul integrarii europene.
Presedintele Ion Iliescu face o vizita fulger la Paris, inainte de Consiliu, intalnindu-se cu presedintele Frantei, Francois Mitterand. Grav bolnav, acesta il primeste la resedinta personala, unde era tratat ca intr-un spital. Ion Iliescu ii explica situatia si face un apel la prietenul sau, pentru a nu lasa Romania in afara procesului de integrare.
Momentul devine unul istoric, spun surse diplomatice, atunci cand Mitterand il suna personal pe cancelarul german Helmuth Kohl, pentru a obtine acordul sau si in cazul Romaniei. Kohl se arata dispus sa accepte, cu conditia ca in procesul de integrare sa fie inclusa si Bulgaria. Astfel, Franta devine "sponsorul" integrarii Romaniei, iar Germania "sponsorul" Bulgariei (nu intamplator, dupa default, Sofia isi leaga leva de marca germana, pentru stabilizare monetara).
Relatiile personale, folosite in interes national
Lectia de istorie pe care o da Ion Iliescu nu se refera, insa, doar la acel moment. Mai important este ca fostul presedinte, confruntat cu acuzatii grave, in tara, din partea adversarilor politici, nu face nicio referire la discutiile cu Francois Mitterand. Scenariile potrivit carora ar fi omul Moscovei ramaneau fara suport daca se afla ca a intervenit personal pentru a desprinde Romania definitiv din sfera ruseasca de influenta. Iliescu decide sa nu amestece subiectele de campanie electorala cu temele de interes national, din politica externa.
Nici macar astazi, la aproape doua decenii de la intalnirea cu Mitterand, Ion Iliescu nu face publice detaliile convorbirii.
Contactat de DeCe News, fostul presedinte s-a limitat a spune ca a avut o relatie personala foarte buna cu presedintele francez. "Am avut o intensa activitate diplomatica, la care au participat si alti reprezentanti ai guvernului sau Parlamentului, a declarat Ion Iliescu. Dar, si relatiile personale sunt foarte utile, daca le folosesti intr-un astfel de demers. Au fost numeroase vizite in Romania, am mers noi in toata Europa. Adrian Nastase a fost foarte activ, ca ministru de Externe. Iar eforturile au continuat. In 1995, am mers la aniversarea a 50 de ani de la sfarsitul razboiului, si la Paris si la Londra, am ridicat, din nou, subiectul...Emil Constantinescu a militat, ulterior, pentru integrare, a facut foarte multe eforturi. Am avut, cu totii, de luptat cu o anumita imagine, nu foarte favorabila, dar am incercat sa o schimbam, nu am pus pe primul plan interese politice de moment".