Presedintele Traian Basescu a criticat, saptamana trecuta, ineficienta Guvernului, modul in care a actionat acesta in timpul inundatiilor din Banat, pentru evitarea crizei din sistemul de sanatate, precum si pentru indeplinirea angajamentelor fata de UE, sugerand ca este nevoie de schimbari. Luni, urmasul sau la conducerea PD, Emil Boc, a sustinut ca la sfarsitul sesiunii parlamentare ar urma sa aiba loc o remaniere a Guvernului sau cel putin o restructurare. Premierul Calin Popescu-Tariceanu a raspuns la toate acestea luni seara, intr-o emisiune televizata, afirmand ca, in acest moment, nu este cazul sa se faca o remaniere la nivel de ministri. “Remanieri se fac, nu este nici o tragedie, dar nu se procedeaza in felul asta. Este contraproductiv sa dezbatem zilnic aceasta tema“, a spus premierul Tariceanu, precizand ca dezbaterile din presa pe acest subiect nu fac decat sa “blocheze activitatea Executivului“. El crede ca o decizie privind inlocuirea unor ministri o va lua doar in momentul in care va constata ca acestia nu fac fata si nu sunt in stare sa-si respecte angajamentele sau sa respecte un anumit ritm de lucru.

Anticipatele, mai la toamna

Nici alegerile anticipate nu par o solutie imediata pentru premierul Tariceanu, fiindca organizarea acestora ar putea afecta calendarul stabilit pentru Romania in procesul de aderare la Uniunea Europeana. In plus, a spus Tariceanu, Comisia Europeana le-a transmis autoritatilor de la Bucuresti avertismente clare in aceasta privinta. “La nivelul Comisiei Europene exista perceptia favorabila ca ne facem treaba, dar in acelasi timp au venit avertismente clare legate de anticipate“, a spus Tariceanu.
El a aratat ca permanenta vehiculare a ideii alegerilor anticipate de catre majoritatea politica determina o senzatie “de fragilitate“, nu numai la nivelul opiniei publice, dar inclusiv la nivelul mediilor politice din strainatate. “Eu consider ca anticipatele ar putea aduce Aliantei o majoritate mult mai confortabila, dar in acelasi timp avem obligatiile de aderare la UE. Romania si-a luat la finele lui 2004 niste angajamente care ne obliga la un calendar de masuri foarte strans si care nu ne dau ragazul sa ne ocupam si de asa ceva“, a declarat premierul Tariceanu.

Liberalii vor schimbarea pe ici, pe colo

Liderul Grupului Parlamentar PNL, Eugen Nicolaescu, a confirmat ieri la Camera Deputatilor ca, la sfarsitul primului semestru, se va efectua o analiza serioasa a ministrilor liberali. Eugen Nicolaescu a precizat ca “daca vor fi semne ca e nevoie sa se schimbe vreun ministru sau altul, PNL nu va ezita“. Nicolaescu a subliniat ca, pana acum, nu a fost semnalata schimbarea sau “retragerea sprijinului politic“ pentru vreun ministru. In ceea ce priveste asumarea raspunderii Executivului, Nicolaescu a precizat ca probabil joi va avea loc la Guvern o lectura a pachetului de legi privind justitia si proprietatea. El a adaugat ca Guvernul se va prezenta la Parlament pentru a-si asuma raspunderea “nu mai tarziu de prima decada a lunii iunie“.