Consilierul judetean democrat Iulian Arama este nemultumit de faptul ca pe ordinea de zi a ultimei sedinte de Consiliu Judetean (CJ) nu s-a aflat si un raport de control al Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului (ANPDC) referitor la Directia Generala de Asistenta si Protectia Copilului (DGASPC) Galati si solicita o sedinta extraordinara pentru ca acest subiect sa fie discutat.

"La Directia de Protectie a Copilului a fost realizat un control si am solicitat includerea pe ordinea de zi a rezultatului acestui control pentru ca punctul al treilea al recomandarilor raportului prevede informarea CJ cu privire la disfunctionalitatile constatate de echipa de control a ANPDC, precum si recomandarile formulate si actiunile de control desfasurate in perioada februarie-iulie 2007, lucru ce ar fi trebuit sa se produca la ultima sedinta de CJ", a spus Arama.

Conform documentelor puse la dispozitie de consilierul democrat, activitatea DGASPC a fost analizata in perioada februarie-iulie 2007, fiind constatata o serie de deficiente. Documentul face si recomandari de rezolvare a problemelor. Raportul controlului a scos la iveala faptul ca la nivelul judetului activitatea de asistenta sociala si protectia drepturilor copilului nu poate fi apreciata ca fiind functionala in conformitate cu prevederile legale pentru ca, in urma controlului, s-a depistat faptul ca au fost institutionalizati copii care nu prezentau probleme de sanatate si care aveau varsta cuprinsa intre 0 si 2 ani, contrar Legii nr. 272/2004.

O alta deficienta este reprezentata de faptul ca, in cadrul Centrului de asistenta Tecuci pentru copiii cu cerinte educative speciale, nu se desfasoara niciun fel de activitati cu copiii, centrul nefiind dotat cu ateliere necesare unor astfel de activitati. Totodata se spune ca DGASPC nu ar fi asigurat sumele de bani necesare pentru acoperirea cheltuielilor de hrana, fiind incalcate anumite puncte ale OUG nr. 25/2003. De asemenea controlul a relevat si alte nereguli, pentru care s-au dispus masuri imediate.

In acelasi timp consilierul democrat a accentuat ca vrea sa fie discutata in sedinta extraordinara a CJ recomandarea privind reevaluarea competentelor profesionale ale directorului executiv al DGASPC, Marinela Dobrea, fapt motivat de multitudinea deficientelor constatate in activitatea unitatii, precum si de modul defectuos de gestionare a acestora.