Ministrii de Externe ai Aliantei Nord - Atlantice s-au intrunit ieri pentru a discuta asupra problemei conflictului din Cauzac. La finalul discutiilor, s-a luat decizia infiintarii unei Comisii NATO-Georgia si organizarea unei intalniri a Consiliului NATO - Rusia. Intalnirea nu va putea avea loc insa, pana cand fortele ruse nu vor fi retrase de pe teritoriul georgian. Afirmatiile secretarului general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer - care a declarat ca Rusia a folosit forta excesiva - l-au deranjat in mod vadit pe reprezentantul rus la NATO, Dmitri Rogozin, care a aratat ca Moscova isi va reviziu relatiile cu Alianta Nord - Atlantica. In vreme ce liderii se limiteaza la a purta discutii, peste 12.0000 de copiii georgieni si parintii lor traiesc in taberele de refugiati de langa capitala Tbilisi, dupa ce au fugit din satele din apropiere de Gori, distruse de armata rusa.
Secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, a declarat ieri la intrunirea ministrilor de Externe ca NATO "nu are nici o informatie cu privire la retragerea fortelor armate ruse din Georgia", contrar angajamentelor asumate de presedintele rus Dmitri Medvedev. "Cat valoreaza o promisiune facuta pe hartie dupa contacte cu lideri ai Aliantei, in conditiile in care aceasta promisiune nu este respectata?" s-a intrebat secretarul general, adaugand ca este timpul ca "presedintele sa-si tina promisiunea si sa retraga fortele din Georgia, pentru a reveni la situatia din 7-8 august". Toate cele 26 de tari membre NATO au avertizat, in urma intrunirii de ieri, printr-o declaratie comuna, ca NATO nu poate "continua ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat" in relatiile cu Moscova, cerand Rusiei sa "demonstreze, atat verbal cat si prin actiuni, angajamentul in favoarea principiilor pe care s-a construit relatia" NATO-Rusia. Cu toate acestea, structura de cooperare, Consiliul NATO - Rusia ramane in vigoare, dar va fi convocat abia cand fortele armate vor fi retrase din Georgia. La fel cum ramane in vigoare si rezultatul summitului de la Bucuresti, privind integrarea Ucrainei si Georgiei in NATO. Raspunsul Moscovei a venit prin glasul reprezentantului sau la NATO, Dmitri Rogozin. "Relatiile dintre Rusia si NATO vor fi revizuite, pentru ca declaratiile secretarului general Jaap de Hoop Scheffer, referitoare la folosirea excesiva a fortei de catre Rusia (...) sunt total intolerabile", a declarat Rogozin. Oficialul a adaugat, referitor la acuzele NATO ca Rusia a folosit o forta "disproportionata" impotriva trupelor georgiene: "Aceste afirmatii nu sunt serioase, cu atat mai mult cu cat vin din partea unui lider al unei organizatii ca NATO, organizatie care a folosit forta disproportionata impotriva populatiei civile, in special in cadrul conflictului din Iugoslavia, in 1999". Pe de alta parte, exista voci si in interiorul Rusiei care acuza conducerea statului de o politica "agresiva, in stilul imperiului sovietic". Este vorba de opozitia rusa, care si-a indreptat atacul impotriva premierului Vladimir Putin in mod special. "Conducerea rusa a adus tara in pragul izolarii internationale pentru prima data de la perioada sovietica, prin decizia de a bombarda regiuni georgiene situate in afara zonei de conflict" se arata intr-o declaratie comuna a opozitiei, semnata de 15 persoane, printre care si campionul mondial la sah, Garry Kasparov.

Trupele ruse sunt retrase intr-un "ritm calculat"

Cu privire la retragerea trupelor, Rusia considera ca nu este nici o intarziere, ci totul se petrece intr-un "ritm calculat". "Sa fie bine inteles, ritmul viitoarelor noastre actiuni va depinde de modul in care Tbilisi se va achita de angajamentele asumate", a declarat un oficial rus. Oficialitatile ruse acuza la randul lor Georgia ca nu-si retrage trupele in cazarmi, cum a prevazut acordul de incetare a focului. Urmele razboiului pot fi vazute peste tot in Georgia. Casele sunt distruse de bombe, strazile sunt ciuruite, iar populatia din zona ocupata s-a refugiat in taberele ridicate in apropierea capitalei Tbilisi. "Cand au venit rusii, eram la joaca cu prietenul meu, cu un an mai mare decat mine. L-au impuscat si a cazut chiar langa mine. Era mort. Eu am fugit cat de departe am putut. Casa noastra este distrusa", povesteste un baiat de 12 ani, care locuieste in prezent intr-o tabara de refugiati, impreuna cu bunica lui. In situatia lui sunt peste 12.000 de copiii. Ca semn ca conflictul armat este pe sfarsite, cele doua forte au inceput schimbul de prizonieri. Ieri dupa amiaza, un elicopter al armatei ruse a adus in zona neocupata a Georgiei mai multi soldati georgieni capturati in timpul luptelor. Multi dintre ei erau raniti si au fost preluati de ambulante.