Circul perchezitiilor din blocul de pe Zambaccian s-a transformat intr-o adevarata telenovela, in care fostul premier, Adrian Nastase, joaca rolul victimei perfide. Comisia Juridica a Camerei Deputatilor a respins ieri, cu un scor foarte strans, de 13 voturi la 11 si un vot anulat (oare de ce? nu stia deputatul pentru cine voteaza?), cererea de perchezitie a apartamentului lui Nastase, iar disputele continua. Dupa cum era si normal, fostul premier pozeaza in victima politica, aducand in apararea imaginii sale cele mai neasteptate amanunte. In acest timp, Miron Mitrea incepe sa se scufunde si el din ce in ce mai tare, si Ion Iliescu se pare ca umbla cu jalba pe la Cotroceni. Coincidenta sau nu, in contextul racirii accentuate a relatiilor dintre liberali si presedintie, un demnitar PNL a intrat in atentia DNA.
Fostul premier ne stoarce lacrimi de crocodil dupa ce vedem in ce fel au ajuns procurorii sa-i afecteze viata de familie. In urma sigiliilor puse de DNA pe apartamentul fiului sau mai mare, mezinul familiei nu s-a mai putut duce la scoala, pentru ca avea rechizitele ferecate de procurori. Scena pare desprinsa dintr-o comedie absurda si face parte din arsenalul cu care Nastase vrea sa pice de victima si sa atraga simpatia omului de rand. Pe de alta parte, acelasi om de rand l-a votat in mai mult sondaje ca fiind drept cel mai corupt roman in viata. Totusi, Nastase sustine ca familia sa este supusa "unor presiuni extraordinare" si nu crede ca este normal sa fie condamnat de opinia publica. Si pentru ca nu putea rezista tentatiei de a mai oferi o mostra din celebrul sau umor burlesc, fostul prim-ministru si actualul presedinte al Camerei Deputatilor ii cheama pe Daniel Morar si pe Monica Macovei la o cafea la el, in Zambaccian. Probabil in timp ce restul procurorilor ii rascolesc casa, Nastase sa poata sta relaxat si sa le explice ministrului si procurorului sef care e treaba cu coruptia. Totul pana la lenjeria intima, demnitarul tinand sa aminteasca experienta neplacuta a vecinei sale de bloc, doamna Anastasescu, careia tot poporul i-a putut vedea desuurile expuse la televizor, in urma unei perchezitii. Pe de alta parte, Nastase e mirat si el pentru ce se deranjeaza acum DNA: "Dupa ce am fost acuzat ca am vandut vagoane de copii, am luat comisioane de la Bechtel, astea sunt problemele care mi se reproseaza acum?", facand referire la obiectele aduse din China si geamurile sale termopan. Si pentru ca cercul sa se inchida perfect, Adrian Nastase va fi audiat si in dosarul Rompetrol. Fostul premier trebuie sa explice procurorilor in ce conditii a permis transformarea datoriilor catre stat ale Rompetrol, in valoare de 80 milioane euro, in actiuni.

Ion Iliescu incearca sa se impace cu Traian Basescu

Drumul batatorit de PSD catre DNA a fost urmat ieri si de Miron Mitrea, acuzat de luare de mita si primire de foloase necuvenite si care a trebuit sa dea socoteala despre casa pe care i-a ridicat-o mamei sale printr-o companie a lui Sergiu Sechelariu. Fostul ministru al Transporturilor sustine ca poate demonstra ca totul este in perfecta regula, dar a recunoscut ca a facut o prostie in momentul in care a apelat la o firma de-a lui Sechelariu. In timp ce latul anticoruptie se strange in jurul lui Adrian Nastase, Miron Mitrea si Dan Ioan Popescu, exista voci care sustin ca Ion Iliescu l-ar fi vizitat la Cotroceni pe presedintele Traian Basescu, pentru a-si negocia linistea. Fostul sef de stat a intrat si el in vizorul DNA, in cazul facilitatilor preferentiale acordate unor revolutionari. Apropierea dintre Iliescu si Basescu nu este chiar atat de absurda, tinand cont pana si de faptul ca cei doi nu au avut niciodata vreo contra. Mai mult, in conditiile in care PSD se va scinda din cauza problemelor interne dar si a celor cauzate de DNA, Iliescu poate deveni centrul unei puternice miscari social- democrate. Iar in contextul in care PD-ul nu va mai fuziona cu PNL - lucru din ce in ce mai evident -, iar liberalii se distanteaza din ce in ce mai tare de democrati, este plauzibila o alianta intre cei doi sefi de stat in cazul unor alegeri anticipate. Tinand cont si de faptul ca Dan Radu Rusanu, un important demnitar liberal, a ajuns zilele acestea in vizorul DNA, putem concluziona faptul ca liberalii au intrat definitiv in dizgratia democratilor. Astfel incat ne putem intreba deja cine va fi urmatorul mare rechin liberal, dupa sacrificarea lui Patriciu si a Rusanu, si cand se va anunta destramarea Aliantei.