Presedintele Camerei Deputatilor, Adrian Nastase, a facut o sesizare adresata Curtii Constitutionale in vederea solutionarii unui pretins conflict juridic de natura constitutionala creat intre presedintele Romaniei si Camera Deputatilor.

Motivul sesizarii facute de Adrian Nastase il reprezinta declaratiile facute de presedintele Traian Basescu in cursul saptamanii trecute, care sunt considerate de Adrian Nastase drept “afirmatii care depasesc atributiile constitutionale“ ale presedintelui Romaniei. Nastase a precizat ca Basescu “a cerut conduite contrare Constitutiei“ si, ca atare, a facut o cerere de solutionare a “conflictului juridic de natura constitutionala creat de presedintele Traian Basescu intre aceasta autoritate publica si Parlamentul Romaniei“.
Potrivit lui Adrian Nastase, prin solicitarea declansarii procedurii de revocare a presedintilor Camerelor, seful statului “se pune in afara Constitutiei si pretinde de la structuri parlamentare, inclusiv de la partidele politice parlamentare, un comportament contrar Constitutiei“, se precizeaza in sesizare. In plus, Nastase considera drept anticonstitutional si “indemnul presedintelui in functiune de a se ajunge la alegeri anticipate“. “Alegerile anticipate se pot organiza doar in urma unei crize guvernamentale repetate si prelungite peste 60 de zile. O criza guvernamentala in aceasta perioada, in ideea alegerilor anticipate, declansata de presedintele Romaniei, echivaleaza cu un act de incalcare a responsabilitatilor constitutionale“, se arata in sesizarea.