Adrian Nastase, presedintele Camerei Deputatilor, i-a adresat ieri o scrisoare comisarului european pentru justitie si afaceri interne, Franco Fratini, in care ii cere parerea in legatura cu solutiile propuse de ministrul Monica Macovei pentru modificarea legislatiei justitiei, cu precizarea daca acestea reprezinta solicitari exprese ale Comisiei Europene.
In scrisoarea adresata lui Fratini, care este si vicepresedinte al Comisiei Europene, Nastase semnaleaza situatia “extrem de dificila“ cu care se confrunta Justitia romana in prezent din cauza “presiunilor brutale“ ale Executivului in scopul modificarii legislatiei si “eliminarii unor garantii fundamentale ale independentei sistemului judiciar“. In opinia lui Nastase, propunerile legislative initiate de ministrul Justitiei nu fac decat sa conduca la dezechilibre cu impact negativ de amploare atat asupra societatii romanesti, cat si privind respectarea angajamentelor asumate in negocierile de aderare la UE.
Nastase ii adreseaza comisarului Fratini rugamintea de a sprijini evitarea acestor “adevarati pasi inapoi“ cu consecinte grave pentru sistemul judiciar din Romania si pentru eforturile tarii noastre de integrare europeana.