A fost coleg de partid cu Ion Iliescu si cu Adrian Nastase. Pe alti doi protagonisti ai luptei pentru sefia PSD - Mircea Geoana si Cristian Diaconescu - i-a promovat in Ministerul de Externe. Plecat pe alte drumuri ale politicii, fostul premier Petre Roman a comentat sansele fostilor sai colaboratori la prezidentialele social-democrate.
"Toti trei sunt printr-o coincidenta - Nastase, Geoana, Diaconescu - oameni pe care eu i-am promovat. Adrian Nastase a fost ministru de Externe in guvernul pe care l-am condus. Pe Geoana era un tanar pe care l-am primit in Ministerul de Externe si pe care l-am trimis in Franta acolo unde a obtinut o bursa la Institutul National de Administratie. Iar Diaconescu a fost secretar de stat pe vremea cand am fost ministru de Externe", povesteste primul premier al Romaniei postcomuniste, Petre Roman, cel care a fost coleg cu Nastase de Front al Salvarii Nationale pana in 1991.
De altfel acesta este si numele pe care Roman il vede favorit pentru a prelua presedintia PSD. "Are sansele cele mai mari sa reuseasca o revenire. Dar PSD are nevoie inca de un drum complicat pentru a redeveni un partid de stanga autentic. Acolo s-a dezvoltat in ultima vreme o social-democratie de cumetrie. Sa fie Adrian Nastase omul reformei? Intreb si eu. Probabil ca PSD-ului ii va fi mai bine cu Nastase in frunte, pentru ca Mircea Geoana a suferit un esec napraznic. Geoana facea bine daca, avand in vedere defectele-i recunoscute, nu intra deloc in competitia prezidentiala. Iar dupa esecul la prezidentiale, mai bine nu candida", spune Petre Roman.