"Uitati dumneavoastra aici! Cu cine ne prezentam noi? Cu un om frumos. Votati-l! Cu un om destept. Cu cine vine Alianta? Cu un om care a furat flota, un om mincinos, un om care ne-a facut puturosi, lenesi. Adriaaan Nastaseeeee presedinte la 28 noiembrie ", astfel a fost prezentat candidatul PSD^PUR la Presedentia Romaniei de Constantin Contac, liderul judetean al partidului de guvernamint. Caravana electorala a Uniunii Nationale PSD^PUR a ajuns ieri si la Botosani, iar punctul culminant al actiunii s-a consumat in parcarea magazinului Belv din Centrul Vechi, cind pe scena au aparut premierul Nastase si ministrul de externe Mircea Geoana. Seful Executivului a spus bancuri cu Basescu, a dansat, s-a pupat cu membrele trupei Galax, a facut cam tot ce se putea face pentru a mai aduna ceva voturi. Cu sau fara stiinta sa, ceea ce s-a intimplat ieri cu prilejul vizitei sale a fost in buna parte regizat.


Sustinatori culesi din scoli si institutii


In parcare au fost circa 4.000 de oameni. Liderilor judeteni ai PSD li s-a cerut de la centru sa aduca macar 20.000 oameni, insa, in ciuda eforturilor, rezultatul nu a fost tocmai cel asteptat. Mai mult de jumatate din cei prezenti in zona erau veniti din judet. Zeci si sute de oameni din Stauceni, Bucecea, Hudesti, Flaminzi si dintr-o multime de alte localitati au fost adusi in municipiu. Barbatii au fost imbracati in geci de fis cu emblema Uniunii, in timp ce unele femei purtau fesuri in culorile PSD si cu inscriptia "Adrian Nastase presedinte ". Altii au fost fericiti cu esarfe sau fulare cu inscrisuri electorale. Sefii judeteni ai PSD impreuna cu presedintii organizatiilor locale s-au ingrijit personal de aducerea la Botosani a acestor oameni si de echiparea lor. "Sintem de la Liceul 'Vlahuta'. Ne-a invoit pe toti, ne-au suit in cinci autocare si ne-au spus sa mergem la Botosani ", ne-a relatat unul din sutele de copii adusi ieri din Dorohoi la mitingul electoral de la Botosani. "Am venit in acelasi autocar cu fanfara de la Hudesti ", spunea un tinar devenit mare sustinator al lui Nastase. Si primarii au fost prinsi in viltoarea evenimentelor, Ionel Oniciuc, primarul Vlasinestiului, agita ca multi alti oameni un par pe care era prins cu pioneze unul dintre afisele cu Nastase. Un sfert din cei prezenti erau angajati ai unor institutii si societati de stat, in frunte cu directori. Zeci de angajati ai RAJ "Ap ", dar si salariati ai Prefecturii, Sistemului de Gospodarire a Apelor, Directiei Generale a Finantelor Publice, Agentiei pentru Protectia Mediului, sefi de spitale, angajati ai Bibliotecii Judetene "Mihai Eminescu ", au fost prezenti in parcare. Imediat linga scena, Ana Barculet, consilier municipal PSD si director la Grupul Scolar "Gheorghe Asachi ", coordona un grup de tinere, care, din ceea ce se vedea, doar pantalonii si incaltamintea era lipsita de inscriptiile si culorile PSD-ului. Ele au avut sarcina de a oferi flori candidatilor de la Bucuresti. Printre toti cei prezenti in parcare s-au regasit si o sumedenie de rromi, care, profitind din moment, cu esarfe la git si pungi cu seminte au incercat sa mai faca ceva bani.

Mega-posterul Aliantei D.A. de pe magazinul Belv a disparut pina la ora spectacolului. "L-a rupt vintul, sincer va spun. Bine, asta nu inseamna ca ne pare rau ", a explicat prefectul suspendat Costica Macaleti, in timp ce Marcela Lozneanu, presedintele PUR, credea ca "este probabil un semn bun ". In schimb, atit pe cladirea societatii Urban Serv, unitate a Consiliului Local si nu privata, cit si pe blocurile in constructie din zona si pe fostul sediu al BNR au aparut postere uriase cu Nastase si Geoana, cu mesajul "vom sustine cresterea pensiilor cu 50% ".


Aplauze la comanda


In ciuda tuturor eforturilor depuse nu au lipsit disfunctionalitatile. Tehnica a jucat feste si cum pina si unii solisti de la "Rapsozii Botosanilor " au apelat la play-back, la un moment dat melodia unui interpret s-a transformat intr-un prelung "ba, ba, ba, ba, ba ... ". Momentul l-a luat prin surprindere si pe Ioan Cobila, directorul orchestrei, care incerca sa mai dirijeze cite ceva. Au intrat apoi fetele de la Galax, care au interpretat melodii bine alese, cu texte de genul "impreuna vom cistig ": "in spatele acestor lucruri este o munca imensa. Rasplatiti cu aplauzele voastre pe toti cei care au contribuit ". Doua din cele patru fete, mai mult dezbracate decit imbracate, au avut serios de suferit intrucit formatia a trebuit sa-si prelungeasca show-ul in ciuda frigului intrucit nu venea Nastase. "Sa cinte pina ce vine ", a cerut unul din organizatorii spectacolului care tot raporta la telefon "d a, e bine, aproape 5.000 de oameni ".

Ca si in alte cazuri, atomosfera s-a incalzit cu adevarat dupa discursul lui Constantin Contac. Dupa ce l-a facut "frumos " si "destept " pe Nastase si l-a catalogat "minicinos " si "hot " pe Basescu, acesta a dat cuvintul oaspetilor din capitala. "Este frumos la Botosani ", "mai sint 769 de zile dupa ceas pina cind Romania si Botosaniul se integreaza in Uniunea Europeana ", a inceput ministrul Geoana, deschizindu-i pirtia premierului Nastase. "Vin aici din nou cu multa bucurie ", "avem de ales intre ca oamenii ca plateasca impozite mai mari, asa cum vrea Alianta sau putem sa mergem spre Uniunea Europeana ", "stim ca aveti intelepciunea necesara pentru a alege intre bine si rau, intre cei care au sporit in timpul guvernarii a96-2000 numarul saracilor la opt milioane si intre cei care, cu mari eforturi si este vorba despre echipa mea, echipa dumneavoastra, au reusit sa reduca numarul saracilor din Romana aproape la jumatate ", a spus primul ministru, recunoscind insa ca "este inca prea multa saracie in tara ". "Romania nu are nevoie de politicieni cinici, asa cum este Traian Basescu ", a continuat Nastase, care a spus apoi un banc din care rezulta ca Basescu isi doreste sa vinda si flota militara. Din cauza sonorizarii, dar mai curind din cauza finetii glumei, oamenii din parcare au avut nevoie de un semnal din fata pentru a realiza ca e cazul sa rida cind Nastase si-a sfirsit anecdota. El a explicat apoi oamenilor de la Hudesti, Stauceni si tuturor celorlalti ca nu s-au sters datoriile de la RAFO, ci ca acestea "au fost transferate la AVAS ", ca "ne bazam pe prietenia aliatilor nostri din Europ ", ca "Romania a reusit in acest an cea mai mare crestere economica din Europ ", incheind cu "avem nevoie de sprijinul dumneavoastra, continuam pe sprijinul dumneavoastra. Sa continuam impreuna! Victorie! ". Acuzat in numeroase rinduri de aroganta si atitudine distanta, Nastase a dansat, a sarit si a jucat un soi de perinita cu prescolari, toate pe melodia "Ca la 20 de ani " a trupei Voltaj. Rebegiti serios de frig membrii formatiei au facut play-back, iar chitaristii nici macar nu se oboseau sa mimeze ceva, dupa trei melodii, din care a lipsit si cea cu textul "am fost un fraier ", nepotrivita pentru prezentarea candidatului la presedentie, cu totii fugind de pe scena.


"Nu mai trimiteti somnorosi in Parlament "


Actiunea din parcare a fost precedata de vizite la fabricile Rapsodia Conf si Serconf. Nastase si Geoana si-au lasat sotiile in masini, s-au imbracat in geci fara mineci si s-au pupat si au stat de vorba cu confectionerele. "Scoteti-ne la pensie domnu a Nastase. Avem 50 ani, dar si 30 de munca ", au cerut multe dintre acestea. Nastase le-a vorbit insa despre "dumping vamal ", "piata de desfacere ", "competitia produselor din Asi ", contractele de export ", cresterea economica din Europ ", spunind intr-un final ca "una dintre marile noastre probleme este cum sa asiguram un raport cit mai mare intre numarul de pensionari si numarul de salariati ". Rapsodia Conf, dar mai ales Serconf, a fost ornata cu afise electorale ale lui Nastase si ale Uniunii, muncitoarele in maieuri s-au prezentat cu caciuli si fulare PSD^PUR, iar barbatii cu fesuri PSD. "Scrieti ca muncim cite doispe a ore ", cereau unele muncitoare dupa plecarea caravanei, fara sa le auda sefii, in timp ce altele i-au cerut personal lui Nasase sa "nu mai trimiteti somnorosi in Parlament ". Unele confectionere s-au ingramadit sa-l pupe, altele nici nu prea vroiau sa dea mina cu el, afisind mini-calendare cu Basescu sau Becali.


Ziaristi botosaneni ignorati de Adrian Nastase


Unul din cele mai tensionate momente s-a petrecut la sediul PSD. Desi anuntase o conferinta de presa Nastase nu a mai venit, motivind ca nu este prezenta presa nationala, fiind pentru a treia oara in acest an cind vine la Botosani si evita intilnirele cu ziaristii. Astfel, controlul guvernamental la Siretul Bucecea, gazul si sala de sport pentru Leorda, pe care le-a promis la precedenta vizita tot promisiuni au ramas, fara ca premierul sa ofere vreo explicatie. Fiind pus intr-o situatie oarecum jenanta intrucit a trebuit sa anunte multimea de ziaristi ca au venit degeaba, Constantin Contac si-a varsat nervii pe candidatii la Parlament. "Ce stati aici? Toti spuneti ca munciti, dar va invirtiti pe aici. Plecati pe teren. Mergeti in parcare si ocupati locurile in fata, ca vin aia de la Alianta. La ce stati aici? ", a rabufnit acesta dupa ce a vazut cum actuali sau viitori parlamentari isi cautau treaba aranjind steaguri sau mutind flori de pe o masa pe alta. In citeva zeci de secunde sediul PSD aproape ca s-a golit, liderii ingramindindu-se la usi. Afara, vreo zece angajati ai RAJ "Ap " s-au imbracat instantaneu in fisuri cu PSD si au luat drumul parcarii Belv. Angajatii regiei au fost folositi inclusiv la descarcarea materialelor de propaganda ale PSD. Guvernantii s-au folosit chiar si de o masina a Jandarmereii Bucuresti pentru a cara materiale electorale, in timp ce trupa Galax a fost transportata cu o masina ce apartine unei institutii botosanene subodonata Ministerului Muncii.