Orice formula de remaniere cu care se vine nu are relevanta, atata timp cat se pastreaza actuala directie de guvernare. A vorbi acum despre remaniere si a pune in aceasta ecuatie doar cateva nume este ca si cum ai incerca "sa machiezi un cadavru", scrie Adrian Nastase, pe blogul personal.
Presedintele Consiliului National al PSD face, pe blogul personal, un exercitiu de imaginatie, in incercarea de a lista optiunile presedintelui Traian Basescu, in momentul de fata.
"Inainte de a vedea remanierea, ar fi interesant sa ne punem in pielea lui Traian Basescu (urata incercare, stiu) pentru a vedea ce optiuni are. El pleaca de la doua obiective: vrea mentinerea controlului pe Guvern (pentru controlul resurselor) si, in acelasi timp, vrea recucerirea controlului total asupra PDL, pentru a avea un instrument politic de incredere in spate", scrie Nastase, adaugand, totodata, ca e greu de crezut ca presedintele va alege un singur obiectiv, atata vreme cat are de unde alege.
In opinia social-democratului, o prima varianta ar fi amanarea oricaror decizii si mentinerea status-quo-ului.
"Boc premier, alegeri interne amanate. Castigare de timp pentru impunerea unei alternative si transferul tuturor costurilor electorale pe Boc. Fara atacuri decisive si fara demobilizarea partidului. O varianta sigura, dar care nu rezolva inca nimic", noteaza Nastase.
Pastrarea lui Boc, dar eliminarea unor nume grele din Guvern ar fi o a doua varianta. Scenariul depinde de "convingerea celor pastrati sa nu se lupte pentru cei dispensati".
Fundamentale sunt voturile parlamentare din spatele celor eliminati, explica Nastase. In ceea ce priveste tripleta BVB, liderul social-democrat apreciaza ca nu poate fi data cu totul la o parte, "dar se poate sparge bucata cu bucata". Nici asta nu va rezolva, insa, nimic.
Un alt scenariu ar fi acela fara schimbari de nume, dar cu asumarea unor masuri noi si aparent spectaculoase.
"Acest scenariu poate fi insotit si de ideea ca anul viitor poate fi accesat un nou imprumut de la FMI, care sa acopere gaurile din prezent. Singura problema: un nou imprumut atat de rapid ar prabusi total economia, si singura sansa de a face ca populatia sa nu constientizeze inca gradul enorm de indatorare ar fi sa se forteze organizarea de anticipate pana in 2012", sustine Nastase.
Asteptarea motiunii de cenzura si inlocuirea lui Boc cu un guvern sustinut de aceeasi majoritate din prezent poate fi, de asemenea, un posibil scenariu.
Strategia este cat se poate de simpla: se foloseste motiunea ca pretext si se elimina Boc cu totul, apelandu-se fie la un tehnocrat (dupa modelul Croitoru), fie la numirea unui premier politic.
"Varianta pasarii guvernarii catre PSD si PNL nu tine, din pacate, fiindca Basescu nu va accepta niciodata sa piarda legatura cu Puterea. Se poate apela la un guvern de uniune nationala, cel putin ca propunere, dar daca PDL va propune aceiasi ministri in Guvern (ceea ce va face) e imposibil ca PSD sau PNL sa accepte", sustine Nastase.
In paralel, insa, Traian Basescu are nevoie de reluarea ofensivei impotriva PSD si a unor nume din PSD. Scopul: alternativa PSD, tot mai evidenta in sondaje, sa nu se impuna, apreciaza Nastase.
"Se vor stimula lupte interne, se vor lansa pe piata zvonuri privind diverse intelegeri intre actuala conducere a PSD si grupuri de la putere. Se vor face manipulari, se vor lansa capcane, cu scopul de a sparge unitatea actuala de la varful PSD, astfel incat partidul care pare singurul capabil sa ofere o alternativa serioasa sa-si incetineasca ascensiunea. (...) La fel se va continua si in colaborarea subterana cu PNL", continua liderul social-democrat.
In acest caz, spune Nastase, miza ar fi blocarea parteneriatului din Opozitie si crearea unor canale de dialog cu PDL. "Din acest punct de vedere, eu nu voi exclude niciodata varianta ca parti din PNL sa fie tentate sa intre la guvernare alaturi de PDL", continua Nastase.
"In fine, gruparea supranumitilor "reformisti" din PDL va fi sprijinita sa capete tot mai multe resurse, pentru a deveni mai puternici in partid. E nevoie de timp pentru constructia dominatiei acestei grupari, care spera sa controleze total PDL si sa lanseze discursul innoirii partidului. Din fericire, nici Udrea, nici Preda, nici Voinescu si nici ceilalti nu sunt nici suficient cunoscuti si nici suficient de respectati de opinia publica pentru a deveni faruri calauzitoare in viitor. Ei pot spera, insa, ca, cine stie, alaturandu-se unor proiecte fie construite pe tradare (precum UNPR), fie construite pe telenovela (precum DDD), pot crea un pol a viitorului", isi incheie Nastase postarea.