Presedintele PSD Victor Ponta a declarat miercuri ca USL nu va participa la procedurile privind investirea Cabinetului condus de Mihai Razvan Ungureanu, decizia fiind agreata si de PNL si PC. "Am vorbit cu dl Antonescu si decizia USL este de a nu participa la procedurile de investire a noului Guvern, asta insemnand comisii si plen. Iar maine, in numele USL, alaturi de cei patru lideri de grup, voi fi la tribuna Parlamentului pentru a explica si noului prim ministru, dar mai ales populatiei Romaniei, pozitia noastra, decizia noastra si asteptarile noastre de la noul Guvern", a declarat Ponta. El a sustinut ca felul in care Puterea intentioneaza sa acorde ministrilor avizul comisiilor de specialitate, in lipsa cvorumului, arata ca noul Executiv "porneste cu stangul", prin incalcarea procedurilor. "Ar fi o incalcare a regulilor de functionare a Parlamentului si inca o justificare pentru actiunea noastra de protest parlamentar. Nu este prima data, au mai facut acest lucru, n-au avut cvorum cand i-au numit pe cei de la Curtea de Conturi. Si tot i-au numit. Motiv pentru care, este o noua justificare pentru noi de ce nu participam la asemenea dezbateri care se fac impotriva Constitutiei si impotriva legii. Faptul ca vor merge mai departe incalcand Constitutia si Regulamentele inseamna ca Guvernul Ungureanu, chiar inainte de a fi investit, porneste cu stangul", a declarat Ponta.
Presedintele PSD a explicat ca a discutat la telefon cu premierul desemnat Mihai Razvan Ungureanu pentru ca are "o relatie mai mult decat civilizata". "Vreau sa lamurim chestiile astea "pe surse". Eu am vorbit la telefon cu dl Ungureanu pentru ca avem o relatie mai mult decat civilizata. Am vorbit si inainte, vom vorbi si dupa ce domnia sa, eventual, va fi investit ca prim ministru. Sunt o persoana a dialogului si cred ca este nevoie de dialog cu cei cu care se poate purta un dialog", a spus Ponta, care a acuzat fostul Guvern ca nu a acceptat dialogul. "Din pacate, cu Guvernul Boc si cu liderii PDL nu s-a putut face lucrul asta. E o chestie de normalitate. In acelasi timp, decizia noastra politica este de a nu participa la investirea acestui Guvern, tocmai pentru ca solicitarile noastre nu au primit nici un fel de dialog, decat 15 minute formale de discutii la Cotroceni", a declarat presedintele PSD.
La randul sau, presedintele PNL Crin Antonescu a criticat in termeni duri atat desemnarea lui Mihai Razvan Ungureanu in functia de premier, cat si componenta echipei acestuia. "Socotim inacceptabil ca un sef al unui serviciu secret sa fie angrenat intr-o actiune politica in cel mai inalt grad, cum este formarea unui Guvern (...) Noi suntem in situatia fara precedent in Europa si in lumea democratica in care un sef de serviciu secret in functiune umbla prin Parlament si-si alcatuieste Guvernul. E foarte clar si din legislatia Romaniei si din Constitutia Romaniei, dar si din practica si bunul simt democratice din toate tarile lumii ca serviciile secrete, ca si Armata sau alte structuri precum parchetul sau altele asemanatoare, nu fac politica. A alcatui un Guvern cu o anumita grupare din Parlamentul Romaniei, cu anumite partide impotriva altora, asta se cheama a face politica in cel mai inalt grad. Si n-am avut nici macar simpla formalitate, pentru a salva aparentele, ca omul desemnat sa faca acest lucru sa demisioneze din fruntea serviciului de informatii pe care-l conduce", a spus Antonescu. El a apreciat ca desemnarea lui Ungureanu reprezinta "o solutie din cele mai putin democratice, o solutie incarcata de o simbolistica foarte grava". "Este inacceptabil pentru PNL ca un sef al unui serviciu secret sa umble prin Parlament ca sa-si faca Guvern", a subliniat liderul liberal. Acesta a trecut in revista mai multe caracterizari ce pot fi facute Cabinetului Ungureanu, printre care "un Guvern PDL-SIE" si "un Guvern portocaliu decolorat si cu ochi albastri". "Putem sa vorbim in aceste conditii de un Guvern PDL-SIE sau SIE populat cu pedelisti la mana a doua, putem sa vorbim de faptul ca serviciile secrete isi construiesc majoritate parlamentara, putem sa spunem orice (...) Nu stiu daca formula "un Guvern PDL-SIE" este corecta, nu stiu daca anecdotica ne va duce sa spunem ca avem "un Guvern portocaliu decolorat si cu ochi albastri"... Se poate glumi mult, dar situatia e grava, nu se preteaza la o gluma. Ne aflam in fata unui nou capitol de maxima gravitate, de amenintare la adresa democratiei romanesti", a mai declarat Crin Antonescu. Acesta a facut un comentariu si asupra ministrilor desemnati. "Ni se povesteste despre tineretea acestor oameni, despre studiile lor, despre faptul ca, orice s-ar zice, sunt niste oameni descurcareti. Eu spun urmatorul lucru: este bine ca sunt tineri, este bine ca stiu sa se descurce, dar avem inca o data, cu propunerile care s-au facut, la vedere, o combinatie care este cel putin sugerata daca nu sustinuta de serviciile secrete - nu stiu daca ele o fac sau nu, deocamdata seful uneia dintre ele se ocupa cu formarea acestui Guvern - iar acolo sunt exemplarele clare de clientela. Adica daca pana acum in spatele unor oameni politici compromisi, baietii si fetele tinere faceau treaba, acum o fac la vedere", a conchis Crin Antonescu.
Pe de alta parte, premierul desemnat Mihai Razvan Ungureanu a declarat ca, in calitate de prim ministru, va pleda pentru dialog cu Opozitia. "Sunt pentru un dialog accentuat, consistent, profesionist, cu reprezentantii partidelor de Opozitie. Impreuna suntem responsabili de fapt pentru destinul acestei tari. Si sunt destule subiecte a caror valoare trece de limitele ideologice ale unui partid", a subliniat Ungureanu. El a adaugat ca s-ar bucura daca formatiunile ce fac parte din USL vor fi prezente la lucrarile plenului Parlamentului in care se va da votul de investitura. "Fortele din Opozitie, cele trei partide care compun USL, vor decide impreuna sau separat ce urmeaza sa faca. M-as bucura foarte mult ca prezenta in Parlament sa dea macar impresia, daca nu continutul real, al unei colaborari politice pe interesele nationale profunde", a comentat Ungureanu.