Motiunea simpla a senatorilor opozitiei intitulata "Politica externa este a Romaniei si nu a PDL" depusa la presedintele Senatului, este semnata de 53 de senatori PSD, PNL si PC.
Presedintele Senatului, Mircea Geoana, a anuntat in plen ca motiunea simpla depusa de USL pe teme de politica externa va fi dezbatuta luni, 23 mai, de la ora 15.00.
"In urma depunerii de catre un grup de senatori PSD si PNL a unei motiuni simple pe tema 'Politica externa este a Romaniei, nu a PDL', cu semnaturile si forma regulamentara, in conformitate cu regulamentul nostru, am decis ca dezbaterea motiunii pe teme de politica externa sa fie facuta luni, la ora 15.00", a anuntat Mircea Geoana.
Colectivul care s-a ocupat de redactarea motiunii a fost coordonat de vicepresedintele PSD Titus Corlatean. Acesta a declarat ca depunerea motiunii simpla este indreptata impotriva ministrului de Externe, Teodor Baconschi. Senatorii USL au decis sa initieze motiunea impotriva ministrului Teodor Baconschi, dupa ce acesta a declarat, la Conventia Nationala a PDL, ca proiectul de lege privind votul prin corespondenta va aduce PDL "un milion de voturi".
Corlatean a afirmat ca, pe langa "tentativa de frauda electorala anuntata de Baconschi", motiunea simpla a PNL si PSD pune in discutie si "esecul" diplomatiei de la Bucuresti in realizarea obiectivului asumat de aderare a Romaniei la spatiul Schengen in martie 2011.
Corlatean a mai spus ca deputatii PSD si PNL solicita, in Biroul Permanent al Camerei Deputatilor, infiintarea unei comisii de ancheta, pornind de la afirmatiile facute de ministrul de Externe, Teodor Baconschi, la Conventia Nationala a PDL.
Presedintele PNL, Crin Antonescu, i-a solicitat premierului Emil Boc demiterea ministrului de Externe, Teodor Baconschi, pentru declaratia de la congresul PDL potrivit careia obiectivul sau este ca legea votului prin corespondenta sa le aduca democrat-liberalilor un milion de voturi.
"Ii cerem, in numele PNL si al USL, premierului Emil Boc, cat mai apuca, sa il destituie pe ministrul de Externe, Teodor Baconschi. Vorbesc despre destituire pentru ca despre onoare si demisie imi inchipui greu ca ar fi vorba. Cer oficial sa-l destituie pentru ca in calitate de ministru de Externe, care nu inceteaza pe parcursul unei reuniuni de partid, a afirmat public ca proiectul de lege privind introducerea votului prin corespondenta e gandit si se urmareste a fi adoptat ca un instrument pentru a procura fraudulos voturi pentru PDL", a spus Antonescu..
Motiunea simpla are sanse de a fi adoptata, totul tinand de mobilizarea senatorilor, pe de o parte ai opozitiei USL, dar si de votul pentru al unor senatori din arcul puterii. Pentru a fi adoptata sunt necesare 69 de voturi. Chiar daca motiunea va fi adoptata, demiterea ministrului de externe este la latitudinea premierului.