Motiunea de cenzura initiata de PSD+PC si PNL si intitulata "Motiunea Romaniei majoritare, motiune populara" este prezentata miercuri in plenul reunit al Parlamentului, urmand ca textul sa fie dezbatut si votat pe 27 octombrie, conform Agerpres.
Cei 209 semnatari ai motiunii considera ca actualul Guvern trebuie sa plece din cel putin 10 motive, enumerand, printre altele, nerespectarea Programului de guvernare aprobat de Parlament, la investitura, in decembrie 2009, sau declansarea unui "veritabil razboi economic impotriva romanilor, inceput cu un atac devastator impotriva mediului privat, impotriva acelor oameni care produc valoare adaugata in societatea romaneasca, ce vor sa munceasca mai bine, pentru a castiga mai bine, pentru a putea trai mai bine".
De asemenea, semnatarii mai precizeaza intre motive faptul ca la investire Guvernul Boc a anuntat o serie de masuri necesare sustinerii mediului de afaceri si niciuna nu s-a pus in practica, iar politica haotica si fiscalitatea excesiva impuse de guvernarea Basescu-Udrea-Boc-Anastase adancesc si mai mult criza, Romania fiind singura tara din Estul Europei cu cadere economica de 1,7 - 1,9% in 2010.
Potrivit articolului 113 din Constitutie, Camera Deputatilor si Senatul, in sedinta comuna, pot retrage increderea acordata Guvernului prin adoptarea unei motiuni de cenzura, cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor. Astfel, pentru ca motiunea sa fie adoptata de Parlament, opozitia are nevoie de 236 de voturi.
PSD, PC si PNL au impreuna 212 parlamentari, in timp ce arcul guvernamental beneficiaza, teoretic, de 249 de senatori si deputati. La Camera Deputatilor mai exista si sapte parlamentari independenti neafiliati la grupul independentilor care ar putea opta pentru una dintre tabere.
Unii deputati PDL iau in calcul votarea motiunii de cenzura: "Avem inima indoita in a mai da credit premierului Boc".
De asemenea, sunt si cativa parlamentari UDMR decisi sa voteze motiunea de cenzura.
Strategia PDL pentru motiunea de cenzura este de a nu permite parlamentarilor PDL sa participe la vot si in acest fel sa evite votul pentru motiune. Deputatul Cezar Preda (PDL) a declarat: Daca pica Guvernul, ar fi alegeri anticipate .