Social-democratii, prin grupul lor de la Cluj, identifica mai multe motive pentru care o motiune de cenzura privind caderea Guvernului ar fi iminenta. Potrivit vicepresedintelui Vasile Dancu, solutia pentru o viitoare guvernare este un guvern transpartinic la baza caruia sa stea o coalitie de programe.

Potrivit Agentiei Mediafax, vicepresedintele PSD Vasile Dancu apreciaza, intr-o emisiune care va fi difuzata duminica pe un post de televiziune, ca exista destule motive pentru o motiune de cenzura la adresa actualului Guvern. Intrebat daca PSD va mai sustine actualul Guvern, Vasile Dancu a precizat ca trebuie facuta o analiza serioasa a calitatii acestuia si ca, urmarind ceea ce se intampla in unele sectoare, ca sanatatea sau invatamantul, ar exista destule motive pentru o motiune de cenzura. Potrivit vicepresedintelui PSD, iesirea din actuala criza politica s-ar putea face printr-un "guvern transpartinic", bazat pe "o coalitie de programe".
Vasile Dancu sustine ca alegerile anticipate nu ar fi oportune in acest moment nu pentru ca ar dezavantaja PSD, ci pentru ca ar adanci si mai mult dezechilibrul existent deja in politica romaneasca. El a calificat referendumul pentru suspendarea presedintelui Traian Basescu drept un "cataclism", din care nici invingatorii, nici invinsii nu au tras invatamintele necesare. Una dintre urmarile referendumului ar fi, in opinia lui Dancu, o deteriorare a imaginii Parlamentului si chiar o fragilizare a democratiei. Vicepresedintele PSD considera ca s-a produs o solidarizare atat a clasei politice, cat si a maselor pe un proiect negativ. "Disputele politice premergatoare referendumului nu au dus la nimic", a spus Vasile Dancu, care a apreciat ca riscul asumat a fost mult mai mare decat beneficiile care puteau fi obtinute. "Romania se schimba mai repede decat politicienii", a afirmat vicepresedintele PSD, care considera ca, in 17 ani, clasa politica a reusit doar sa stabilizeze subdezvoltarea existenta, sa creeze o subdezvoltare durabila.

Democratii vor sa se adapteze

Si presedintele executiv al PD Dolj, Marian Jean Marinescu, a afirmat ca PD va vota orice motiune de cenzura impotriva Guvernului, apreciind ca schimbarea programului politic al partidului este "normala" intrucat trebuie adaptata la situatia politica. Deputatul de Dolj sustine ca democratii vor intra la guvernare numai in urma organizarii de alegeri, fie anticipate, fie la termen. Presedintele executiv al PD Dolj catalogheaza drept "jalnica" declaratia premierului Calin Popescu-Tariceanu legata de "intarirea polului de centru-dreapta". "E jalnic sa spui acest lucru atat timp cat timp de doi ani si jumatate nu ai facut nimic altceva decat sa slabesti o astfel de constructie", a apreciat Marinescu.