Ciomagul lui Geoana s-a dovedit a fi periuta de haine. Motiunea de cenzura depusa de PSD pentru demiterea Guvernului Tariceanu II a fost respinsa. Tradat de propriul partid, luat in bascalie de PRM, zilele lui Mircea Geoana in fruntea PSD se anunta putine si intunecate. Parlamentarii actuali au votat in primul rand pentru conservarea propriilor interese, fara a risca declansarea alegerilor anticipate. PSD a riscat enorm prin faptul ca s-a dovedit incapabil sa treaca motiunea, iar primele roade ale actiunii de azi se vor regasi, cu siguranta, la recolta de voturi din aceasta toamna.
Conform procesului-verbal de constatare a rezultatului votului, prezentat in plen, la sedinta Parlamentului au fost prezenti 433 de parlamentari, din numarul total de 462. Dintre cei prezenti, 59 de parlamentari nu au votat.
S-au inregistrat 374 de voturi, din care 2 voturi au fost anulate. Dintre cele valabil exprimat, 220 de voturi au fost "pentru" motiunea de cenzura, iar 152 "impotriva".
Urmeaza momente grele
Partidul National Liberal va avea de indurat momente foarte grele chiar daca motiunea de cenzura a trecut, a declarat, ieri, dupa anuntarea rezultatelor voturilor din Parlament, ministrul Muncii, Paul Pacuraru.
"Mi-am luat sa citesc o carte, Fericirea paradoxala, si paradoxul e ca desi motiunea a fost respinsa pe PNL nu-l asteapta fericirea. Momentele care vin vor fi foarte grele pentru PNL si toate problemele vor trebui tratate cu maxima atentie si seriozitate", a declarat ministrul Pacuraru.
"... un vot normal"
Presedintele Camerei Deputatilor, liberalul Bogdan Olteanu, a declarat, miercuri, ca rezultatul votului la motiunea de cenzura este unul "normal", care reflecta increderea parlamentarilor in actualul Guvern.
"Cred ca este rezultatul normal al neincrederii parlamentarilor in argumentele prezentate in motiune. Un numar insuficient de parlamentari si-a manifestat neincrederea fata de Guvern. Ca atare, Guvernul va trebui sa continue si sa-si duca mai departe programul de guvernare", a declarat Bogdan Olteanu.
Liderul grupului parlamentar PSD din Camera, Viorel Hrebenciuc, a declarat, miercuri, dupa respingerea motiunii, ca rezultatul obtinut de PSD este "foarte bun", in conditiile in care acest partid a avut doar 138 de semnaturi, iar motiunea a fost votata de 220 de parlamentari. "Inseamna ca am mai luat 82 de voturi, dar insuficiente ca sa treaca motiunea", a spus Hrebenciuc. El a precizat ca nu considera ca neadoptarea motiunii este un insucces pentru PSD. "Asta cred ca este a 20-a motiune de cenzura in ultimii 17 ani si nu a trecut niciuna pana acum", a spus Hrebenciuc.
Parlamentul a respins, ieri, motiunea de cenzura initiata de PSD, ceea ce inseamna ca Guvernul ramane in functie. Deputatul PNL Dan-Radu Rusanu a anuntat ca motiunea de cenzura a fost respinsa, intrucat a intrunit doar 220 de voturi "pentru", iar pentru adoptarea acesteia era necesar sa fie exprimate minimum 232 de voturi in favoarea motiunii.
Mircea Geoana a vrut sa arate ca are cojones si s-a trezit cu o motiune de cenzura care-l frige la degete. Tradarea poate veni din propriul partid, multi parlamentari PSD preferand traiul linistit din Casa Poporului sau o alianta cu PNL-ul aflat la guvernare, decat nesiguranta generata de caderea Guvernului. Seful PRM l-a luat la misto pe Geoana spre hazul general si a declarat ca niciun parlamentar peremist nu va vota motiunea, dar nici un eventual alt Guvern.Presedintele PSD, Mircea Geoana, i-a indemnat in sedinta de ieri pe toti senatorii si deputatii prezenti la dezbaterea motiunii sa voteze in favoarea acesteia, pentru a deschide calea formarii unui nou guvern, care sa aiba o majoritate parlamentara stabila si un program de guvernare cu accente sociale. Geoana a aratat ca, prin depunerea motiunii, PSD are in vedere identificarea unei alternative la actuala guvernare, o alternativa care sa implice alte politici publice decat cele de dreapta.
"Provocarea in acest moment tine de ce punem in loc", a spus Mircea Geoana, subliniind ca este nevoie de un guvern care sa beneficieze de o majoritate parlamentara stabila.
Liderul PSD a criticat, totodata, actualul Guvern, apreciind ca esecul inregistrat de acesta la nivelul absorbtiei de fonduri europene reprezinta un argument suficient pentru caderea sa.
"E momentul sa punem capat acestei guvernari de dreapta. Este momentul unor politici echilibrate si sociale. Motiunea trebuie votata pentru ca tara o cere. Va indemn pe toti parlamentarii sa votati asa cum v-ar cere cei care v-au votat", a spus Geoana.
Geoana a primit pe loc replica din partea liderului PRM, Corneliu Vadim Tudor. El i-a spus lui Geoana ca, daca PSD ar fi votat impotriva Guvernului Tariceanu I si II, asa cum a votat PRM, nu s-ar fi ajuns in situatia depunerii unei motiuni de cenzura. "Nu va legati la cap fara sa va doara", l-a avertizat liderul PRM pe Geoana.
Pe de alta parte, seful PRM a criticat si folosirea, in mod eronat, de catre liderul PSD, Mircea Geoana, a sintagmei "guvern de larga concentrare". "Daca e concentrare, nu mai poate fi larga", a precizat el, starnind rasete in sala.
Vadim e Gica-Contra
Corneliu Vadim Tudor a opinat ca Guvernul Tariceanu se tine "intr-un fir de par", el precizand ca prefera firul de par al lui Calin Popescu-Tariceanu firului de par al lui Traian Basescu. El l-a criticat dur pe seful statului care, potrivit liderului PRM, ar incerca, in mod nedemocratic, sa puna mana pe cele trei puteri in stat, cea legislativa, cea executiva si cea judecatoreasca.
Vadim Tudor i-a reprosat lui Basescu ca nu respecta "impartialitatea obligatorie", deoarece ar favoriza PD. El l-a anuntat pe presedinte ca s-ar putea sa-i supravietuiasca politic si biologic si ca, astfel, va putea sa "traga concluziile acestei epoci".
Pe de alta parte, liderul PRM i-a sfatuit pe social-democrati sa nu aiba incredere in Traian Basescu si sa nu-i dea acestuia franghia cu care o sa-i spanzure pe cei din PSD. El a sustinut ca Basescu doreste un guvern de uniune nationala asa cum a dorit sa-si dea demisia dupa suspendarea sa de catre Parlament.
Presedintele PRM a mai spus ca, personal, ii este "absolut indiferent" daca Guvernul Tariceanu va cadea sau va ramane, dar ca instinctul sau politic ii cere "maxima prudenta", el manifestandu-si rezerva ca s-ar putea cristaliza un alt guvern pana la sfarsitul anului. El a spus, citand, ca, dintre doi draci, il prefera pe cel care doreste pacea, el sustinand ca Traian Basescu nu doreste pacea si doreste sa acapareze toata puterea in stat.
"Acum vreti sa daramati Guvernul, dar fiti cu bagare de seama pentru ca s-ar putea sa cada drept in capul dumneavoastra", i s-a adresat Vadim Tudor lui Basescu.