Presedintele Partidului Initiativa Nationala (PIN), Cosmin Gusa, a prezentat ieri la Camera Deputatilor proiectul unei motiuni simple cu titlul „Ce faceti cu petrolul Romaniei?“, pe care o va inregistra la Biroul Permanent dupa ce va strange numarul necesar de semnaturi, minimum 50 de deputati.
Prin textul motiunii, parlamentarii PIN acuza „lipsa totala de transparenta a conditiilor in care a fost realizata privatizarea Petrom“, stergerea datoriilor la stat ale acestei companii si acordarea unor facilitatii uriase OMV, „prin derogare de la Codul Fiscal“.
Cei trei semnatari - Cosmin Gusa, Lavinia Sandru si Aurelian Pavelescu - cer Guvernului sa faca publica „strategia politica interna privind exploatarea rezervei nationale de petrol si gaze naturale“, in contextul exploziei preturilor acestora, si revizuirea legislatiei in domeniu. Acestia cred ca vor strange numarul necesar de semnaturi, mai ales ca beneficiaza - potrivit declaratiilor deputatului Aurelian Pavelescu - de sustinerea presedintelui Traian Basescu, caruia i-au si trimis textul motiunii elaborat de ei.
Anterior, PIN a propus infiintarea unei comisii parlamentare de ancheta in legatura cu modul si conditiile in care a fost privatizata compania Petrom si a cerut acordul companiei austriece pentru desecretizarea contractului de privatizare.