Un reprezentant al PSD a citit in parlament textul Motiunii de cenzura, intitulata "OPRITI GENOCIDUL SOCIAL!". Puteti citi in continuare a noua parte a Motiunii, al carei Moto este din Mihai Eminescu:
"Azi, cand fraza lustruita nu ne poate insela,
Astazi altii sunt de vina, domnii mei, nu este-asa?"
'Acest proiect de lege este justificat de Guvern ca facand parte din birul moral pe care guvernantii l-au angajat in fata Fondului Monetar International. Dar trebuie sa amintim ca nu FMI a propus aceste masuri! FMI a fixat doar o tinta de reducere a deficitului bugetar si a pretins ca toate masurile respective sa fie cu adevarat intemeiate si acceptate de catre beneficiarii lor. Or, decizia asumarii raspunderii pentru aceasta lege a fost luata chiar daca proiectul a generat ample proteste, la nivelul tuturor categoriilor socio-profesionale de bugetari.
Proiectul Legii de restabilire a echilibrului bugetar introduce in Romania cel mai mare grad de conflict si de contestare din ultimii 15 ani. Niciodata un Guvern care a intentionat sa angajeze raspunderea nu a avut o riposta mai solida din partea unor categorii profesionale, din partea sindicatelor, a unei largi parti a societatii.
Niciodata un proiect de lege nu a fost mai contestat ca acum. Si, cu toate acestea, Guvernul a ales sa ignore vocea societatii si sa isi duca la indeplinire demersul, ca si cum el ar viza persoane care nu locuiesc in aceasta tara.
Actualului guvern i-a fost frica de o dezbatere transparenta, in care sa capteze solutii venite dinspre toate directiile societatii, dinspre sindicate, dinspre patronate, dinspre partidele de opozitie - pentru ca ar fi incalcat directivele de la Cotroceni.
Daca actuala putere crede ca taierea salariilor si a pensiilor este singura solutie corecta in pofida tuturor vocilor dinspre opozitie si dinspre societate, de ce oare n-a organizat domnul presedinte Traian Basescu un referendum pe aceasta tema, tot cu numai doua intrebari, ca si acela din toamna trecuta? Ar fi trebuit sa consulte Poporul si romanii daca sunt de acord cu scaderea salariilor si, a doua intrebare, cu scaderea pensiilor!
Sau cand a hotarat sa indatoreze Romania, in numai cateva luni, cu peste 30 miliarde euro, cautionand viitorul atator generatii, n-a mai fost cazul sa organizeze referendum national, prin care sa consulte Poporul si romanii daca sunt de acord cu aceasta imensa povara?!
Cum este posibil sa nu-ti pese ce haos produci si sa te lauzi ca ai curaj sa faci o lege care va avea ca efect reformarea statului si a institutiilor, cand toata societatea iti spune ca ai ales drumul cel mai prost, cel mai nepriceput, cel mai demagogic si incorect fata de cei circa 1,4 milioane de salariati bugetari si de alte circa 5,5 milioane pensionari?
Ceea ce trebuie subliniat inca o data este faptul ca pana si institutii internationale precum FMI si-au dovedit surprinderea in fata masurilor propuse de Guvernul Boc 3. In mediile internationale se discuta deja despre faptul ca politicile de protectie sociala nu sunt mofturi populiste. Aceasta criza economica impune statelor nationale necesitatea de a adopta masuri prin care sa minimizeze efectele crizei la nivelul populatiei, al consecintelor sociale. Daca dorea sa se racordeze la spiritul dominant pe plan international, Guvernul Romaniei avea obligatia sa identifice si sa promoveze acele masuri capabile sa scoata Romania din criza cat mai repede si cu un cost social cat mai mic pentru cetatenii acestei tari.
Masurile anticriza trebuie sa-si regaseasca corespondent in realitatea fiecarei economii. Guvernul Boc 3 ar fi trebuit sa ia in calcul nu doar cerintele formulate pe hartie de o institutie aflata in cealalta parte a lumii, ci si problemele reale ale economiei romanesti, la care este obligat sa gaseasca solutii concrete si imediate. Eterna invocare a cerintelor FMI - fara de care se spune ca nu ne-am mai putea imprumuta de pe pietele internationale - nu dovedeste decat incapacitatea Guvernului Boc 3 de a genera politici proprii de combatere a crizei economice. Constatam, in concluzie, ca acest guvern a ales inca o data sa afecteze interesele majoritatii cetatenilor acestei tari, protejand interesele propriei clientele politice, abonata la achizitiile publice ale ministerelor.' (Va urma)