Un reprezentant al PSD a citit in parlament textul Motiunii de cenzura, intitulata "OPRITI GENOCIDUL SOCIAL!". Puteti citi in continuare a saptea parte a Motiunii, al carei Moto este din Mihai Eminescu:
"Azi, cand fraza lustruita nu ne poate insela,
Astazi altii sunt de vina, domnii mei, nu este-asa?"
'Prin adoptarea acestui proiect de lege, Guvernul ignora principiul solidaritatii sociale, atat de necesar pe perioada de criza economica. Dimpotriva, prin acest act normativ, Guvernul Boc 3 incurajeaza nemultumirile sociale, promoveaza discriminarea intre diversele categorii de salariati, dovedeste o atitudine contrara intereselor majoritatii societatii romanesti.
Intr-o sinteza a caracteristicilor ce tin de procedura adoptarii acestui proiect de lege, se impun urmatoarele constatari:
1. Proiectul de lege nu a intrunit consensul partenerilor sociali. Dovada in acest sens stau controversele pe care le-a nascut, protestele sistematice si zilnice din toata tara si din partea tuturor categoriilor sociale, inclusiv organizarea unei greve generale. Invitarea post-factum la consultari si dialog public cu principalele categorii socio-profesionale afectate a fost doar o sceneta de imagine, nimic din doleantele fundamentale ale partenerilor sociali nefiind preluat in textul legii. Guvernul nu a tinut cont de absolut nicio propunere sau solutie primita din partea sindicatelor si patronatelor, a cadrelor didactice si medicale, a magistratilor, a specialistilor si partidelor politice. Am incercat si noi, separat sau alaturi de reprezentantii acestor categorii, sa imbunatatim proiectul propus, dar Guvernul nu a tinut cont nici de aceasta data de amendamentele primite de la parlamentari, ceea ce denota acelasi dispret la adresa puterii legislative... judecatoresti... cetatenesti.
2. Faptul ca a starnit atat de multe controverse, dispute si nemultumiri, nu inseamna ca este o lege buna, ci, mai degraba, o lege proasta, o lege care impune arbitrariul. Domnul prim-ministru Emil Boc uita ca, in cazul unor legi complexe, este nevoie de dezbatere si de consens in cadrul societatii si, mai ales, de o dezbatere parlamentara serioasa.
3. Angajarea raspunderii Guvernului intr-o singura zi pentru 2 proiecte de lege este o procedura neconstitutionala, pentru ca incalca art.114 din Legea fundamentala a Romaniei. Stim cu totii ca domnul Boc are cunostinte precare de drept constitutional, guvernele pe care le-a condus stabilind recordul de acte normative declarate neconstitutionale de Curtea Constitutionala.
4. Textul legii demonstreaza modul haotic in care s-a elaborat, neprofesionalismul, incompetenta si incapacitatea Guvernului de a intelege sistemul public din Romania si de a-l organiza. Suntem pentru reformarea sistemului public din Romania, dar nu la modul brutal in care ni-l impune Guvernul Boc 3: incoerent, inconsecvent, discriminatoriu si incompetent. Si nu in orice conditii - prin saracirea romanilor, pentru bifarea relatiei cu FMI ori prin pulverizarea solidaritatii sociale.
5. Ignorand toate argumentele oferite de toti vectorii sociali - patronate, sindicate, partide politice, specialisti independenti - si in lipsa unor proceduri credibile de consultare publica pentru elaborarea si fundamentarea programului de masuri, Guvernul Boc 3 a avut in vedere ca singurul criteriu respectat in prezentul proiect de lege sa fie cel clientelar: nu ne atingem de achizitiile publice si de cumparaturile la vreme de criza, ci doar taiem din salarii si pensii. "Luam de la popor, dam la clientela" - acesta este sensul real al masurilor propuse de Guvern! Acest tip de politica nu are ce cauta in lumea democratica din Romania Uniunii Europene.
6. Legea restabilirii echilibrului bugetar institutionalizeaza jaful din buzunarul romanilor. Saracirea populatiei Romaniei a devenit politica de stat, ignorand cetateanul, care este pus in situatia de a munci la fel de mult, dar pe bani mai putini. Practic, salariatii institutiilor publice muncesc un trimestru pe gratis, iar pensionarii sunt obligati sa cedeze pensia pe 2 luni, doar pentru ca asa vrea un guvern iresponsabil.
7. Potrivit art.114 din Constitutia Romaniei, guvernul isi poate angaja raspunderea in fata Camerei Deputatilor si a Senatului in sedinta comuna "asupra unui program, a unei declaratii de politica generala sau a unui proiect de lege." Cadrul legal este clar si, cel putin de aceasta data, nu lasa loc la interpretari. Poate fi vorba de un program, o declaratie de politica generala sau un proiect de lege. In schimb, Guvernul Boc 3 a venit in fata Parlamentului cu 2 proiecte de lege, pentru care si-a angajat raspunderea intr-o singura zi. Prin acest demers, facut cu ignorarea totala a prevederilor legale, PDL a minimalizat inca o data rolul Parlamentului, scurtcircuitand activitatea legislativa. In situatia creata, deputatii si senatorii sunt obligati sa asculte cuminti indicatiile Guvernului, care risca sa devina in scurt timp litera de lege. Prin angajarea raspunderii, guvernul a eliminat orice posibilitate de dezbatere si de imbunatatire a proiectului de lege, ca urmare a respingerii majoritatii amendamentelor inaintate de catre parlamentari.' (Va urma)