Un reprezentant al PSD a citit in parlament textul Motiunii de cenzura, intitulata "OPRITI GENOCIDUL SOCIAL!". Puteti citi in continuare a cincea parte a Motiunii, al carei Moto este din Mihai Eminescu:
"Azi, cand fraza lustruita nu ne poate insela,
Astazi altii sunt de vina, domnii mei, nu este-asa?"
'Financiar, miza acestor doua masuri radicale, referitoare la salarii si pensii, o constituie o suma de cca. 3 miliarde de euro. Nu intram aici in calcule si detalii, dar atat reprezinta diferenta de 2,3% din PIB dintre un deficit prognozat de 9,1%, fata de unul acceptat, de 6,8%.
Nu credem ca suma in sine reprezinta o dificultate pentru o tara ca Romania, atat de mare incat trebuie sa impunem cele mai drastice taieri din Europa. Aceasta suma a fost doar pretextul pentru Traian Basescu de a opera ceea ce el a numit "cancerul din buget". In viziunea lui antisociala, antipopulara si, deloc in ultimul rand, antinationala, salariile profesorilor, medicilor, militarilor, politistilor, ca si pensiile muncite ale oamenilor reprezinta un "cancer pe buget".
Aceasta viziune trebuie respinsa categoric, prin votul nostru, al parlamentarilor Romaniei. Asemenea costuri n-au cum sa reprezinte un "cancer bugetar". Cancerul bugetar se afla in cu totul alta parte. Se afla in jaful de la Ministerul Dezvoltarii Durabile, despre care vorbea deunazi dna ministru Udrea. Se afla in preturile pe km de drum asfaltat pe care le plateste dl ministru Berceanu, de 4-5 ori mai mari in comparatie cu alte tari. Se afla in toate achizitiile publice incredintate sotiilor de primari PDL ori mamelor octogenare de senatori PDL.
Despre acest adevarat cancer al bugetului, pe care-l reprezinta achizitiile publice, guvernul tace malc in proiectul sau de lege, dintr-un motiv simplu: acela de a nu deranja interesele, portofelele si "tabla impartirii" pe care o practica clientela politica a actualilor guvernanti.
Autorul real si moral al acestui proiect de lege, Traian Basescu, vorbea despre "stat clientelar", aruncand anatema asupra persoanelor care s-au pensionat anticipat sau pe caz de boala. Inca o incercare de ostilizare a unor oameni impotriva altora. Este evident ca oamenii aflati in aceasta situatie nu pot sa fie considerati "clientii propriilor bani", ai contributiilor sociale platite din buzunarul lor, o perioada mai scurta sau mai lunga de timp, pentru asigurarea de sanatate si pentru pensii.
Pensionarii n-au cum sa devina "clientii" propriilor contributii banesti! Oamenii au dreptul sa decida conform propriei vointe sau stari de sanatate cand anume inceteaza sa mai fie activi in campul muncii si sa se pensioneze. Din acel moment, ei nu pretind decat sa primeasca de la stat pensia cuvenita, mai mare sau mai mica, potrivit contributiilor pe care le-au platit sau potrivit legii pe baza careia s-au pensionat.
Nu statul, ca institutie si subiect de drept, este clientelar; dupa cum nici Constitutia, in sine, nu poate fi clientelara. Clientelar poate fi doar un regim politic care administreaza treburile statului, cum este cazul actualului regim politic din Romania. Aici se afla localizata tumoarea maligna care secatuieste vlaga bugetului - in regimul politic clientelar care capuseaza veniturile bugetare.' (Va urma)