Un reprezentant al PSD a citit in parlament textul Motiunii de cenzura, intitulata "OPRITI GENOCIDUL SOCIAL!". Puteti citi in continuare prima parte a Motiunii, al carei Moto este din Mihai Eminescu:
"Azi, cand fraza lustruita nu ne poate insela,
Astazi altii sunt de vina, domnii mei, nu este-asa?"
'Incoerenta si incapacitatea guvernelor conduse de Emil Boc au mai generat si alte motiuni simple sau de cenzura, care, periodic, au fost supuse atentiei publice si dezbaterii parlamentare. Anul trecut, o motiune de cenzura a primit, in premiera in istoria recenta a Romaniei, suficiente voturi pentru a trece si pentru a demite Guvernul Boc.
De data aceasta, insa, Guvernul Boc 3 face ca situatia din Romania sa ia o turnura noua, deosebit de periculoasa. De la aspectele administrarii crizei economice si sociale, problema Romaniei devine una de agresiune asupra drepturilor si libertatilor cetatenesti. Agresiunea impotriva democratiei este dublata de aruncarea sub limita saraciei a milioane de cetateni romani, a caror disperare este direct proportionala cu dispretul guvernantilor.
Aceasta motiune de cenzura are ca scop blocarea genocidului social pe care taierea pensiilor si a salariilor il va produce. Cei care vor vota aceasta motiune de cenzura voteaza impotriva condamnarii la saracie si la faliment a milioane de romani. Cei care nu vor vota aceasta motiune trebuie sa isi asume, fiecare in parte, responsabilitatea pentru dezastrul pe care il vor produce in Romania.
Nu este o motiune ideologica si nici derivata dintr-o strategie politica a unui partid. Este o motiune prin care parlamentarii din opozitie, din toate partidele, se opun unor masuri absurde, aberante si profund imorale. Motiunea de cenzura se intemeiaza pe argumente solide, ce indreptatesc cu putere respingerea prin vot a Proiectului de Lege privind unele masuri necesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar si stabilirea unor masuri in domeniul pensiilor. Acest proiect sintetizeaza multe dintre atributele guvernarilor conduse de Emil Boc: lipsa unui program coerent si eficient anticriza, populismul, demagogia si minciuna, lipsa performantei economice in masura sa scoata Romania la liman, ignorarea partenerilor sociali, a Parlamentului, a partidelor politice, dar mai ales scaderea nivelului de trai si pierderea locurilor de munca.
Este de necontestat faptul ca Romania este intr-o situatie grava. De la inceputul crizei si pana in prezent, zilnic circa 800 de romani si-au pierdut locul de munca. Avem un restantier la fiecare cinci clienti care au luat credite bancare. In ultimul an, in fiecare zi, 250 de romani nu si-au mai putut achita rata la banca. Peste 300.000 de firme sunt afectate grav de criza economica (in fiecare zi, peste 1800 de firme au fost afectate de criza). Insa toate acestea nu justifica restrangerea unor drepturi si libertati. Dificultatile financiare nu justifica dictatura. Respingem abordarea actualei puteri care spune ca nu a avut alte solutii.
Romania nu trebuie sa aleaga intre iesirea din criza economica si dictatura. Romania poate iesi din criza economica doar pastrand democratia.
Niciun guvern din Europa nu a indraznit sa ceara limitarea drepturilor cetatenesti pentru asanarea finantelor publice. Doar in Romania lui Traian Basescu, Emil Boc si Elena Udrea tupeul este impins pana acolo incat sa fie ceruta limitarea drepturilor fundamentale ale cetatenilor pentru diminuari substantiale de salarii si pensii. Guvernul Emil Boc este la a doua isprava de acest fel, dupa ce in septembrie 2009 si-a angajat raspunderea pe proiectul de lege ce a interzis cumulul intre salarii si pensii si urmau sa fie facute o serie de alte reduceri in sectorul bugetar.
Cand vor fi invocate pentru prima oara "siguranta nationala si ordinea publica" pentru a pune capat unor manifestatii, unor mitinguri sau unor voci din presa care nu convin Puterii? Traian Basescu spune ca pensionarii care protestau in fata Palatului Cotroceni "au fost infiltrati cu grupuri de incitatori la violenta". Si ca liderii sindicali sunt responsabili de coruptie, trebuind sa renunte la a mai fi "instigatori la proteste". Acesta este nu limbajul, ci modul de gandire al unui presedinte care, intocmai ca si Nicolae Ceausescu, vede peste tot infiltrati, agitatori, agenturi, dusmani ai poporului...
La o intrebare ce viza explicatia masurilor luate de Guvern pentru restrangerea brutala, prin prezentul proiect de lege, a atator drepturi cetatenesti fundamentale, Emil Boc a raspuns ca "ordinea publica si siguranta nationala ne permit sa facem acest lucru". Lucrurile sunt deja mult prea grave pentru a mai fi tratate intr-un registru de simpla disputa politica.
Drepturile si libertatile cetatenesti reprezinta inima oricarui sistem democratic, constituind valoarea suprema a oricarui stat din comunitatea democratica a lumii. Daca si acestea sunt suspendate, sub diferite pretexte, inseamna ca intreg organismul social devine inert, statul de drept se prabuseste, iar societatea intra pe o alta orbita a istoriei.
Folosirea sigurantei nationale ca pretext de impunere, prin dictat, a unor masuri anti-populare este un pas politic de o gravitate extrema pentru viitorul democratic al societatii romanesti. Iar Traian Basescu face acest pas, declarand partidului sau ca "nu mai are ce pierde!". Poate ca asa o fi, in ceea ce-l priveste, dar acest popor are, totusi, ce pierde, daca va mai tolera acest mod in care este guvernat.
Cetatenii de azi nu traiesc bine, sunt speriati de aroganta guvernului si de lipsa de realism a acestuia, sunt amenintati cu somajul si sufera din cauza aceasta, si-au pierdut orice incredere in guvernanti si in capacitatea acestora de a limita efectele crizei economice. ' (Va urma)