Sindicatele din invatamant protesteaza vehement la aflarea vestii ca Guvernul amana cu o luna majorarea salariilor personalului didactic.

Federatia Educatiei Nationale (FEN) da un ultimatum de 7 zile presedintelui Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, pentru a pune pe ordinea de zi proiectul de lege care prevede majorarea cu circa 50% a salariilor personalului din invatamant. Daca nici pana miercuri, 24 septembrie, actul normativ nu va fi supus votului, FEN va incepe sa-i faca domnului Bogdan Olteanu "campanie" chiar in colegiul in care acesta va candida la alegerile parlamentare. "Profesorii romani vor sti exact cine le tradeaza interesele si cine nu iubeste scoala. De asemenea, il invit pe presedintele Camerei Deputatilor sa incerce sa traiasca, daca poate, o luna din salariul de 720 de lei, atat cat primeste un profesor debutant in invatamant", a declarat Catalin Croitoru, presedintele FEN. Totodata, FEN solicita parlamentarilor PSD care au promovat proiectul de lege privind majorarea cu 50% a salariilor din invatamant sa-si prezinte public opiniile fata de decizia lui Mircea Geoana de a fi de acord cu o majorare de doar 9% si aceasta amanata pentru 1 noiembrie, in conditiile in care Ordonanta 15/2008 prevedea majorarea de la 1 octombrie. Presedintele PSD s-a folosit fara scrupule de 330.000 de salariati din invatamant, personal didactic si didactic auxiliar, ca moneda de schimb in trocul politic cu PNL.

"Intelegerea marsava, la ceas de seara"

Si Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) s-a aratat neplacut surprinsa de atitudinea in dispretul legii a Guvernului de a amana cu o luna majorarea salariilor personalului didactic. "Intelegerea marsava, la ceas de seara, intre reprezentantii PNL si cei ai PSD, care a condus la luarea acestei decizii de catre Executiv, demonstreaza, fara echivoc, ca toate declaratiile publice de sustinere a invatamantului de catre actuala putere, precum si de reprezentantii PSD, nu reprezinta altceva decat demagogie si populism ieftin", a declarat Aurel Cornea, presedintele FSLI. Intelegerea PNL-PSD demonstreaza, inca o data, nimicnicia clasei politice atata timp cat acea mult trambitata initiativa legislativa a PSD de majorare cu 50% a salariilor personalului didactic in anul 2008 a fost o simpla fumigena. "In aceste conditii, nemultimirile membrilor nostri de sindicat sunt justificate si sa nu surprinda pe nimeni daca in perioada urmatoare vor fi decalansate ample actiuni de protest", a mai precizat Aurel Cornea.