Denumirea de "presedinte al Transnistriei", atribuita lui Igor Smirnov in comunicatele Ministerului rus de Externe, genereaza suspiciuni privind caracterul impartial al acestei tari in calitate de mediator in diferendul transnistrean, sustin autoritatile de la Chisinau.
Ministerul Afacerilor Externe si al Integrarii Europene (MAEIE) de la Chisinau atrage atentia asupra "practicii regretabile a institutiilor de stat ale Rusiei de a utiliza calificativele de 'presedinte' sau 'ministru al afacerilor externe', pentru reprezentantii unei entitati secesioniste, care exista in afara cadrului constitutional al Republicii Moldova".
Potrivit sursei citate, atribuirea functiilor mentionate reprezentantilor regimului separatist ar incerca sa acrediteze in mod artificial aparenta unei legitimitati si ar putea induce in eroare opinia publica si comunitatea internationala.
"MAEIE spera ca partea rusa va manifesta retinerea necesara in promovarea unui astfel de limbaj inadecvat fata de liderii regimului separatist, avand in vedere faptul ca Republica Moldova este recunoscuta de comunitatea internationala, inclusiv de Rusia, ca stat suveran si teritorial unitar", se adauga in comentariu.
Ministerul de Externe considera ca ar fi mai adecvat sa se renunte la "astfel de procedee propagandistice".
Ministerul rus al Afacerilor Externe a difuzat un comunicat de presa, la 20 februarie 2007, referitor la intrevederea dintre ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, si liderul separatist de la Tiraspol, Igor Smirnov, prezentat ca "presedinte al Transnistriei".