HotNews informeaza: "Congresul UDMR: Candidatii si mizele majore. Cum si-a complicat viata USL si ce spera PDL".
Dupa 18 ani in care UDMR l-a avut ca lider pe Marko Bela, in week-end partidul isi va desemna o noua conducere. In cursa pentru sefia UDMR s-au inscris trei candidati, insa favorit este Kelemen Hunor, protejat al lui Marko Bela si ales sa continue politica acestuia. Miza cea mare a congresului UDMR este modul in care viitorul presedinte se va pozitiona in relatiile cu celelate partide. Pe de o parte, PSD-PNL curteaza intens UDMR pentru iesirea de la guvernare, in timp ce PDL are nevoie de sustinerea udemeristilor pentru a nu intra in opozitie. Pozitionarea UDMR fata de PDL va fi decisiva in ceea ce priveste promovarea unui premier tehnocrat in varful Guvernului.
Dincolo de miza alegerii interne, congresul UDMR are o importanta majora pentru viata politica in urmatoare perioada. PSD si PNL ii curteaza intens pe udemeristi pentru iesirea de la guvernare, fapt care ar duce la prabusirea guvernului Boc si intrarea in opozitie a PDL.
Pe de alta parte, PDL are nevoie pentru a ramane la guvernare de sustinerea UDMR. In PDL se dau lupte interne pentru sefia partidului. Presedintele Traian Basescu a propus pedelistilor inlocuirea lui Emil Boc din fruntea Executivului si numirea unui premier independent.
Pentru aceasta rocada, atat democrat liberalii, cat si presedintele Traian Basescu asteapta ca UDMR sa-si aleaga conducerea si sa-si stabileasca politica care o va aplica in relatia cu celelalte partide.
Miza in interiorul PDL este uriasa, presedintele Traian Basescu sustinut de o parte din PDL doreste sa-l mentina pe Emil Boc la sefia PDL si sa-l retraga din fruntea Guvernului pentru a bloca accesul lui Vasile Blaga la conducerea PDL. Dupa congresul UDMR, in functie de pozitia adoptata de viitorul presedinte al Uniunii, se asteapta o decizie in interiorul PDL: fie pleaca Boc de la Guvern si este numit un nou premier tehnocrat, fie acesta este pastrat ca sef la Executivului, iar Vasile Blaga are unde verde de a prelua sefia PDL.
Candidatul la sefia UDMR cotat cu cele mai mari sanse, Kelemen Hunor, sustine ca nu se pune problema unei colaborari intre formatiunea sa si Uniunea Social Liberala si ca vor continua sa respecte intelegerea cu PDL.
"Exista o problema. Pana cand PRM intra pe usa din spate in aceasta alianta, USL, perspectiva unei colaborari nu este prea roza. Pana cand PRM exista in aceasta alianta, neoficial sau oficial, este o problema. UDMR nu a colaborat niciodata cu PRM si nu va colabora cu nicio alianta sau coalitie in care PRM este prezent. Este problema PSD, nu a noastra.(...) UDMR nu are nicio intentie de a iesi din coalitia aflata la guvernare si va continua sa respecte intelegerea pentru ca programul de guvernare a fost respectat, cuvantul dat a fost respectat", a delcarat Hunor citat de agentia Agerpres.
Dincolo de declaratiile oficiale, UDMR refuza sa semneze un protocol de colaboare politica cu PDL pana in 2012. Conform surselor Hotnews.ro udemeristii au cerut ca in viitorul protocol de colaborare cu democrat liberalii sa fie introduse doar proiectele legislative si nicidecum o sustinere politica pana in 2012.
Pe de alta parte, daca Kelemen Hunor va prelua sefia UDMR, cel care va conduce de facto partidul va fi Laszlo Borbely, cunoscut apropiat de PSD. Hunor i-ar fi promis lui Borbely functia de vicepresedinte politic. Colaborarea politica UDMR-PDL va fi trasata cel mai probabil dupa congresul care are loc in week-end.
La cel de-al X-lea Congres al UDMR, care se va desfasura la Oradea pe 26-27 februarie vor participa 555 de delegati, alaturi de liderii PSD, PNL si PDL precum si invitati din Ungaria, Slovacia si Serbia.
In cursa pentru presedintia UDMR s-au inscris ministrul Culturii, Kelemen Hunor, deputatul Olosz Gergely si consilierul prezidential Eckstein-Kovacs Peter.
Favoritul pentru fotoliul de presedinte al UDMR este Kelemen Hunor, care a reusit sa-si atraga sprijinul celor mai puternice organizatii ale partidului: Mures, Covasna, Harghita, Satu Mare, Salaj, Bihor si Oradea.