Udemeristii considera ofensatoare dorinta PSD de a exclude UDMR de la actul de guvernare si sunt convinsi ca social-democratii recurg la astfel de gesturi politice pentru a pune mana pe cat mai multe institutii deconcentrate din Ardeal. Cu UDMR la guvernare, acest lucru nu ar fi posibil intr-o masura foarte mare, deoarece Uniunea si-a adjudecat la alegerile din 30 noiembrie un numar important de judete din Ardeal.
Vehementa pe care PSD o manifesta fata de dorinta PDL de a aduce la guvernare si UDMR a starnit o serie de reactii din partea liderilor Uniunii.
Primul care a luat pozitie fata de declaratia lui Mircea Geoana, prin care acesta avertiza PDL ca o eventuala colaborare cu UDMR ar duce categoric la destramarea parteneriatului PSD-PDL, a fost presedintele UDMR, Markó Béla.
"Din moment ce Mircea Geoana declara din nou si din nou ca nu are nevoie de UDMR, ne jigneste pe noi ca partid, dar ne jigneste si pe noi ca maghiari, si, incet-incet, tind sa cred ca Mircea Geoana, prin declaratiile pe care le face, vrea sa excluda maghiarii din Romania", sustine Markó Béla pe site-ul oficial al UDMR.
Deputatul UDMR Lakatos Péter are si o explicatie pentru atitudinea PSD. De fapt, trei explicatii. "Pentru atitudinea pe care o manifesta fata de UDMR, PSD are trei motive", sustine Lakatos Péter.
Miza excluderii UDMR - deconcentratele din Ardeal
"Neparticiparea UDMR la actul de guvernare este vazuta de PSD ca o garantie ca PDL nu-i va scoate pe social-democrati de la guvernare. O alta explicatie ar fi aceea ca PSD nu a castigat nimic in Ardeal, iar prin aceasta atitudine PSD si-ar putea numi cativa oameni la carma unor institutii deconcentrate. Problema nu se invarte in jurul catorva portofolii in structura guvernamentala, ci in jurul institutiilor deconcentrate", sustine deputatul. Un al treilea motiv pentru care PSD nu doreste sa guverneze alaturi de UDMR ar fi dorinta ascunsa a social-democratilor de a rupe intelegerea cu PDL. "Daca nu mai doresc sa incheie protocolul cu PDL, cea mai buna solutie este sa spuna ca PDL nu a renuntat la ideea de a guverna alaturi de UDMR", afirma Lakatos Péter. In opinia deputatului bihorean, motivele invocate de PSD pentru a nu permite UDMR sa ramana la putere sunt puerile. "Mircea Geoana a declarat ca UDMR trebuie sa mai stea si in opozitie pentru ca asa este in democratie. Din punctul nostru de vedere, acest motiv este pueril", a afirmat reprezentantul UDMR in Parlamentul Romaniei.
Ioan Mang nu uita tradarea
Senatorul PSD Ioan Mang s-a declarat categoric pentru trimiterea UDMR in opozitie alaturi de cei cu care au condus tara timp de patru ani. Iar pentru ca liderii UDMR incearca sa lanseze ideea cum ca PSD are ceva cu cetatenii de etnie maghiara, Ioan Mang s-a simtit obligat sa clarifice acest aspect.
"Nu este vorba de o discriminare pe criterii etnice, insa este normal ca UDMR, care s-a aflat pana de curand la guvernare, sa treaca acum in opozitie alaturi de PNL", a declarat senatorul PSD.
Ioan Mang nu a uitat insa ca, in 2004, UDMR a tradat PSD si a intrat la guvernare alaturi de Alianta DA si PC.