Presedintele Senatului, Mircea Geoana, a sustinut marti ca partidele parlamentare din opozitie au obligatia de a veni cu solutii alternative pentru masurile anti-criza propuse de Guvernul Boc de taiere a veniturilor bugetarilor cu 25% si de crestere a TVA-ului la 24%.
"Cred ca avem obligatia ca in Parlament sa venim cu solutii alternative la masurile Guvernului si cred ca aceasta este si miza celor trei texte pe care le vom dezbate in sesiunea extraordinara a Senatului (ordonantele referitoare la legea finantelor publice locale, legea TVA si cea privind descentralizarea in domeniul sanatatii - n.r.). In perioada urmatoare va trebui sa avem o privire mult mai critica si diferita fata de ceea ce a propus Guvernul pana acum", a declarat Geoana.
El a precizat ca un prim pas in acest sens a fost realizat prin intalnirea de luni a liderilor partidelor parlamentare din opozitie, PSD, PC si PNL, in vederea stabilirii unei strategii comune pentru sesiunea extraordinara a Parlamentului. "Din punct de vedere al actiunii politice pentru aceasta toamna, intalnirea de ieri (luni - n.r.) la nivelul gruparilor parlamentare din opozitie va reprezenta o alternativa politica mult mai serioasa", a sustinut Geoana.
La finalul sedintei Biroului Permanent al Senatului, Mircea Geoana si-a exprimat temerea ca situatia economica in care preturile vor creste, iar puterea de cumparare a romanilor va scadea, se va permanentiza. "Este clar ca masurile asa-zis temporare, pe care Guvernul le-a anuntat, devin semi-permanente. Este clar ca 31 decembrie nu este data in care aceste masuri vor fi eliminate. Acelasi lucru se poate spune si referitor la cresterea TVA-ului. Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a anuntat ca din punctul sau de vedere cresterile de preturi si scaderea puterii de cumparare vor deveni permanente", a mai spus Geoana.
Intrebat cum resimt senatorii reducerea veniturilor cu 25%, Mircea Geoana a replicat ca nu este un motiv de "veselie". "Cred ca este aceeasi imensa bucurie pe care o simte orice bugetar din Romania care primeste salariul amputat. Nu cred ca nu este vreun element de veselie aici, in Senat", a conchis presedintele Senatului.